Algas Võrumaa aasta Peterburis

Viktoria Tuulas koos pokuga Võrumaa aasta avamisel Peterburis
Viktoria Tuulas koos pokuga Võrumaa aasta avamisel Peterburis

17.-19. veebruaril käis Võru maakonna delegatsioon Peterburis avamas Võrumaa aastat. Koostöös Eesti peakonsulaadiga ja Eesti Kontserdiga toimuva aasta eesmärgid on turismiturundus, kultuurivahetus ja ettevõtluskontaktide vahetus.

Võrumaa delegatsiooni esimene päev oli suunatud ettevõtlus- ja turismikontaktide loomisele. Äritegemise võimalustest ja kogemustest Vene turul rääkisid Viktor Mironov firmast Consulting Team ja Puhkus Eestis esindaja Arina Süvarand. EAS kaubandusatašee Toomas Kästik tutvustas EASi poolt pakutavaid võimalusi osaleda seminaridel ja messidel.

Teine päev oli sisustatud kultuuriüritustega – avati suitsusaunanäitus, külastati Peterburi Kultuuri- ja Kunstiinstituuti. Õhtul toimus Võrumaa aasta pidulik avamine, millega tähistati ka Vabariigi aastapäeva. Sel puhul andsid võrukeelse kontserdi Indrek Kalda, Paul Kristjan Kalda ja Ann Kuut. Külalistele pakuti parimaid Võrumaa palasid Uma meki laualt.

Maavanem Andres Kõiv kinkis peakonsul Viktoria Tuulasele Rõuge kihelkonna rahvariided, mida peakonsul erinevatel Võrumaa aasta avamisega seotud üritustel kandis. Eesti peakonsulaadi esindussaali jäävad kogu aastaks kaunistama Viive Kuksi graafilised lehed.

Võru Maakonna delegatsiooni kuulusid maavanem Andres Kõiv, arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Britt Vahter ning maavalitsuse spetsialistid Gady Künnapuu ja Astrid Org. Lisaks Rõuge koguduse õpetaja Mait Mölder, Võrumaa Arenguagentuuri juhataja Ivika Nõgel, Reet Urb maakonna kutsehariduskeskusest, samuti Vana-Võromaa Kultuurikoja juhataja Tiia Haug ning Võru Instituudi juhataja Rainer Kuuba. Ettevõtjatest kuulusid delegatsiooni Ivar Heinola ja Riivo Anton OÜst WerroWool, Eda Veeroja Mooska turismitalust, Kalmer Kikkas OÜst Kiviliiv ning Aigar ja Heli Kõiv OÜst Matec-Trailer.

Võrumaa aasta ettevõtmised kestavad läbi terve aasta: peakonsulaat Peterburis tutvustab Võrumaad, Eesti Kontsert sisustab Peterburi Jaani kiriku kontserdihooaja võimalikult paljude Võrumaa kollektiividega. Võrumaa osaleb peakonsulaadi suvehooaja avamisel ning septembris Euroopa koostööpäeva ettevõtmistel. Projekti “Võru aasta Peterburis 2014” pidulik lõpetamine toimub detsembris.