Corelli Music alustab homme juubeliaastat Maestra Ester Mägi sünnikodus

Ester Mägi. Foto: erakogu
Ester Mägi. Foto: erakogu

Kontserdiagentuur Corelli Music tähistab alanud aasta märtsis 10. sünnipäeva ning alustab juubeliaastat omapärase kontserdiga “ESTER MÄGI. Lugu vanalinnast” Toompea muusikasalongis homme, 28. jaanuaril kell 19. Maestra Ester Mägi sünnikodus teeb ansambel Corelli Consort koos külalismuusikutega heliloojale muusikalise kummarduse ning kannab ette tema partiita “Vanalinn”.

Eesti auväärseim naishelilooja Ester Mägi (1922) on sündinud ja kasvanud Toompeal endises Stackelbergide linnapalees. Majas asub praegu Tööandjate Keskliit ning sealses kaunis saalis on Corelli Music palju kordi korraldanud Toompea muusikasalongi kontserte. Siit tekkiski mõte, et helilooja lapsepõlvest, mis möödus Toomkiriku kellahelinat ja orelimängu kuulates, inspireeritud partiita “Vanalinn” saaks ettekande just selles majas. Salongik ontserdil põimuvad iidse Tallinna südames asuvas Toompea ajaloolises hoones kaasaegne helilooming ning mälestused muusikast.

Partiita “Vanalinn” tõi 19. jaanuaril 1988 Estonia kontserdisaalis esiettekandele ansambel Barocco Revaliensis, mille koosseisu kuulusid Samuel Saulus (flööt), Lille Randma (klavessiin), Ülo Kaadu (viiul), Urmas Vulp (viiul), Andrus Järvi (vioola), Allar Kaasik (tšello) ja Mati Lukk (kontrabass).

28. jaanuaril 2014 esitavad teose Oksana Sinkova (flööt), Ene Nael (klavessiin) ja a nsambel Corelli Consort: Urmas Vulp (I viiul, külalisena), Mail Sildos (II viiul), Martti Mägi (vioola), Villu Vihermäe (tšello) ja Matti Lukk (kontrabass). Toreda järjepidevusena osalesid Urmas Vulp ja Mati Lukk ka esiettekandel. Partiitast teeb uue salvestuse Klassikaraadio. 

Ester Mägi selgitab: ” Aastal 1987 kirjutatud partiita “Vanalinn” ei kujuta muusikas konkreetset paika ega sündmust, vaid peaks olema kui muljete ja elamuste kogum, mis annab üldistatult edasi minu nägemuse Tallinna vanalinnast. Võimalik, et see on pisut nostalgiline, sest olen sündinud Toompeal ja siin ka kaua elanud. Mulle on tuttavad kõik siinsed tänavad, hoovid, tornid ja müürid. Muusikasalongi kontserdil oleme lausa minu sünnimajas. Partiitas on neli põhiosa: kaks cantus t variatsioonidega, kärarikas linnamuusikute protsessioon Processus ja lõpuosa, mänguline Ludus. Teises cantus es olen osaliselt kasutanud materjali Riigiarhiivi ürikutest ning see on andnud mulle võtme teose põhihäälestuse leidmiseks ja samas värvinud minu muusikat pisut arhailisemaks. Leitud materjal on kõlanud aastal 1635, kui maailmarändur Adam Olearius pidas pulmi tallinlanna Katharinaga.”

Toompea muusikasalongi kontserti 28. jaanuaril alustavad Vanalinna Hariduskolleegiumi Muusikakooli klavessiiniõpilased (õpetaja Ene Nael). Nii seotakse lapsepõlv, vanamuusika, Ester Mäe lastepalad ja klavessiin, mis teeb ka partiitas klaveri asemel kaasa. Partiita “Vanalinn” esitab barokkansambel Corelli Consort, kes on tuntust kogunud peamiselt barokiaja muusika esitustega ajastu pillidel, kuid mängib seekord koos flötist Oksana Sinkova ja klavessiinist Ene Naelaga kaasaja pillidel. CC koosseisus musitseerib külalisena viiuldaja Urmas Vulp, kes on EMTA õppejõud, Tallinna Keelpillikvarteti juht ja asutajaliige, kammermuusik ning innukas eesti muusika propageerija. Ta on ka Eesti Keelpilliõpetajate Ühingu liige (aastatel 1996-2009 ühingu president) ja Eesti Tubina Ühingu juhatuse liige.

Kontserdile “ESTER MÄGI. Lugu vanalinnast” pileteid ei müüda. Endiste aegade sundimatut salongiõhkkonda elustavas hubases Toompea muusikasalongis kohtuvad Eesti heliloojad, Ester Mägi teoseid esitanud interpreedid ja dirigendid, kultuuriajakirjanikud ning samuti helilooja sugulased ja sõbrad. Salong pakub publikule võimaluse nautida head muusikat kaunis interjööris, tutvuda esinevate muusikutega, kohvitassi-veiniklaasi juures kohtuda sõpradega, arutada koduseid-elulisi asju ja põletavat päevapoliitikat või globaalprobleeme ning tunda üksteise olemasolust rõõmu. Koostööpartneritena aitavad salongikontserdi toimumisele kaasa Eesti Kultuurkapital, Eesti Heliloojate Liit, Eesti Muusikafond, Tööandjate Keskliit ning Corelli Metseenide Klubi.

Ester Mäe loomi ngut kuuleb ka agentuuri Corelli Music järgmises Toompea muusikasalongis 23. veebruaril, millega tähistame Eesti Vabariigi sünnipäeva. Kontserdil “EESTI ROMANSS. IGATSUS” esitavad sopran Kaia Urb ja kitarrist Heiki Mätlik kauni valiku Eesti heliloojate romansiloomingust.