August Pulst 125: Külamuusikute ringreis

Teisipäeval, 14. jaanuaril kell 16.00 anname Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis avalöögi muuseumitegelase, kunstniku ja vanavara koguja August Pulsti 125. sünniaastapäeva tähistamisele – Pulsti pidunädalatele. Toimub Krista Sildoja koostatud raamatu „Äratusmäng uinuvale rahvamuusikale. August Pulsti mälestusi” esitlus, väike rahvamuusikute kontsert ning Pulsti elu ja tegevusi tutvustava rändnäituse avamine.

Kellel ei ole võimalik tulla muuseumisse, saab valida omale sobivaima peopaiga, sest Pulsti vaimus toimuv ringreis toob 15. – 31. jaanuarini üheksasse Eesti paika tänapäeva külamuusikud, et anda inimestele võimalus kuulata oma rahva muusikat.

Ringreisid toimuvad:

15. jaanuaril Märjamaa Rahvamajas

16. jaanuaril Tori Rahvamajas

17. jaanuaril Karksi Kultuurikeskuses

22. jaanuaril Värska Kultuurikeskuses

23. jaanuaril Mooste Viinavabrikus

24. jaanuaril Haanja Rahvamajas

29. jaanuaril Kadrina Rahvamajas

30. jaanuaril Aruküla Rahvamajas

31. jaanuaril Tallinnas, Salme Kultuurikeskuses

Kõik kontserdid algavad kell 19.00, sissepääs tasuta!

 

Lisateave:

August Pulst (14.01.1889 – 22.11.1977) oli kultuuritegelane, kelle mitmekülgsus ning panus Eesti kultuuripärandi säilitamisse on eraldi peatükk kultuuriloos. Oma hariduse sai ta Riia kunstikoolis ning kunst läbis tema elu pideva joonena teiste tegemiste kõrval. Kuid Pulsti elutööks sai muuseumide asutamine ning rahvamuusika taaselustamine läbi kontsertide, ringreiside, salvestuste ning meenutuste ehedatest külamuusikutest. Lisaks Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi asutamisele vedas Pulst ka Tallinna Eesti Muuseumi, Vabaõhumuuseumi ja Tori Muuseumi asutamist. Muuseumide asutamise tegi võimalikuks tema korraldatud rahvamuusikute ringreisidelt saadud tulu. Rahvamuusikute heliplaadistamine ja Pulsti poolt kirja pandud meenutused tolleaegsetest külamuusikutest on aidanud tänapäeval mõista Eesti rahvakultuuri olemust ja sügavust. Nii nagu see on teinud võimalikuks Pulsti pidunädalate tähistamise.

  „Äratusmäng uinuvale rahvamuusikale. August Pulsti mälestusi”, autor Krista Sildoja. Raamatus kirjutatakse Pulsti tegemistest nii teiste kui tema enda sõnade läbi. Omal ajal kirja pandud meenutused 20. saj esimese poole külamuusikutest, nende mõtetest ja olemusest on väärt lugemine tõsisele rahvamuusikahuvilisele. Teaduslikult süstematiseeritud info muusikutest ja ringreisidest aitab orienteeruda Pulsti ajas ja elutöös. CD-plaadilt ja QR-koodidega (Eesti Rahvaluule Arhiiv) kuulatavad originaalsalvestused annavad aimu, kuidas kunagi pilli mängiti.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap