Torma valla eakad pidustesid seriaali “Õnne 13” tegelastega

Sadala kooli õpilased näitemängu esitamas. Foto: Pille Tutt
Sadala kooli õpilased näitemängu esitamas.
Foto: Pille Tutt

Möödunud laupäeval arutasid näitlejad Garmen Tabor ja Aleksander Eelmaa kultusseriaalis  “Õnne 13” Uuevariku talu perenaise Annemai Kattai ja “tegevdirektori ” Ülo Ümerana  lõunamaale puhkuse sõidu perspektiivikuse ülle. Pühapäeval olid artisid aga külas Torma valla eakate peol Sadala Külade Seltsi rahvamajas. Koosviibimist siustasid ka erinevas vanuses kohalikud etlejad. Traditsioonilise sündmuse korraldasid heategevuse edendaja Eckard Klug ja tema kaasa Luule Väin koos pereliikmetega.

Eakate pidu algas Sadala kooli esimese ja teise klassi õpilaste esitatud näitemänguga “Kuidas Päkapikud endale praeguse välimuse said ”  Enne laste lavale tulemist ütles lavastaja ja dramaturg Valdi Reinas: “Sadalas on edukalt Käima lükatud Külade Teater. Peame aga mõtlema järjepidevusele ja nii loodigi koolis näitering “.  Reinasel oli näitemängu lavastamisel abiks Sadala kooli õpetaja Angela Saksing. “Mulle meeldis väga laste esinemine, ” avaldas arvamust nooruslik daam Endla Padrik Rääbise külast.” Vahva , et Sadala rahvamajas kogu valla eakate pidu peetakse ja siin paljud teisedki kultuuri-ja seltskondlikud sündmused toimuvad. Meil Rääbise kandis pole praegu kahjuks kohta, kus kohalikud elanikud saaksid koos käia, ” lasusus ta.

Torma vallavanem Triin Pärsim tuletas oma kõnes meelde, et lõppev aasta on pärandikultuuriaasta. “Oma teadmise , oskuste ja kogemusetega kannavad endas pärandikultuuri kaasas ka eakad. Väga oluline on selle pagasi edasi andmine järeltulevatele põlvedele, ” lausus omavalitsusjuht, kes peokorraldajatele Eckard Klugile ja Luule Väinale jõuludeks küünla kinkis.  Toitlustusettevõtja Luule Väin koos oma abilistega oli lauale küpsetanud ka koduleiba ja valmistanud jõulupraed ja piparkoogid.

Muusikaliselt sisustasid koosviibimist ansambel, milles laulavad ja mängivad Eckard Klug ja Priit Tali Sadala kandist ja Pauli Valteri Mentu Põltsamaalt. Tugev naerupuhang tekkis saalis aga siis kui Eckard Klug koos nõudlikuks prouaks rõivastunud Valdi Reinasega lustaka kuplee esitas. Aleksander Eelmaa Linnateatrist ja vabakutseline näitleja Garmen  Tabor rääkisid teleseriaalist “Õnne 13 ” ja ennekõike filmimisest Tallinna lähedal asuvas Esko talus, mida sarjas tuntakse Uuevariku taluna. “Esko talus valmistakse jogurtit ja juustu ja nii juustutaluks kirjutatud ka Uuevariku talu talule. Eelmaa ja Tabor avaldasid head meelt , et televaatajad on seriaali “Õnne 13 ” tõeliselt omaks võtnud  ja paljudel inimestel on raudne reegel laupäeval kell 20.30 telerite ette istuda. Sarja jätkumine on sõltulnud ja oleneb ka tulevikus suuresti rahastamisest.

Garmen Tabor ja Aleksander Eelmaa kiitsid ka hubast õhkkonda Torma valla eakate peol.  Selliseid koosviibimisi võiks maapiirkondades märksa sagedamini toimuda, ” arvasid nad. Sadala Külade Seltsi juhatuse esimees ja Jõgevamaa rahvakultuurispetsialist Pille Tutt rääkis näitlejatele ühest paikonna kultuurisündmusest – Sadala Külade Teatripäevadest, mis esmakordselt toimusid tänavu suvel. “Loodetavasti tulevad Garmen Tabor ja Aleksander Eelmaa harrastusteatrite üle-eestilisele ettevõtmisele kaasa elama ja võimalik, et viivad isetegevuslastele läbi ka mõne koolituse, ” ütles Tutt.

Jaan Lukas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap