Toidupanga toidukogumispäevad tulevad taas

Tänasest pühapäevani ehk 13.-15. detsembril toimuvad 21-s kaupluses Toidupanga jõulueelsed toidukogumispäevad. Üle Eesti on heategevusaktsioonis osalemas umbes 800 vabatahtlikku.

Kui üldiselt on toidupankade põhitööks kaubandusvõrgus ülejääva toidukauba tasuta ümberjagamine vaesuses elavatele peredele, siis toidukogumispäevade ajal pakutakse ka eraisikutele võimalus toidupanga tööd toetada ja toidukaupa annetada. Jõulude eel heade inimeste abiga kogutav toit on oluline lisa üle-eestiliselt jagatavate jõulupakkide komplekteerimisel, mida sel jõuluajal plaanitakse teha vähemalt 2500.

Toidukogumispäevadeks toidupankadele appi tulnud 800 vabatahtlikku on registreerunud paljuski rühmadena, esmakordselt toimuvad toidukogumispäevad egiidi all “Meeskonnamäng”. Osalema kutsuti näiteks sõpruskondi, töökollektiive ja teisi, kes jõulueelsel ajal avatud võimalusele koos midagi toredat ning samas mõtestatut ära teha.

Tallinna Toidupangas vabatahtlikke registreerumist koordineerinud Ines Jakobson on aktiivsetele inimestele tänulik: “Ma ei mäletagi, et enne oleks olnud sellist olukorda, kus pealinna suurte poodide kõik vahetused oleks üks kuni kaks päeva enne kampaaniat täiesti täis olnud, aga sel korral nii oli. See on meile suurepärane jõulukingitus.” 

Vabatahtlike ülesanne toidukogumispäevade ajal on poekülastajatele info jagamine ning Toidupanga jaoks ostetud toidukauba vastuvõtmine. Kaupluste külastajad saavad annetada Toidupanga kogumiskärudesse toidukaupa keskpäevast õhtul kella kuueni.

Registreerunud vabatahtlike meeskondade hulgast paistab silma kolm 2014. aasta Ajujahi poolfinalisti: GoWorkaBit aitab toidukaupa koguda Tartu Lõunakeskuse Rimis reedel kell 15-18, meeskond Khis vannid on toimetamas samas kaupluses pühapäeval kell 12-15. MyOwnSheep aitab Pärnu Toidupanka Rimi kaupluses reedel kell 15-18.

Heameelt teevad paljud noored, kes on sõprade või koolikaaslastega käinud toidukogumispäevadel abis korduvalt, näiteks Peetri Lasteaed-Põhikooli õpilased. Registreerunud meeskondi on aga rohkem kui üles lugeda jõuab, teiste hulgas Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi ja Tallinna Läänemere Gümnaasiumi noored, MTÜ EstYES, naiskodukaitsjad Rävala ja Türi jaoskonnast, Eesti Taekwon-do Liit, Europarlament, Tallinna Ülikooli informaatika instituut, Tallinna Kalju baptistikogudus, Rotary klubi, Domus Dorpatensis, Pärnu Diakooniakeskus, Pärnu linna Noortekogu ja paljud teised.

Kokku osaleb toidukogumispäevadel kolmteist Rimi kauplust, üks Säästumarket, kaks Maksimarketit, üks Konsum ja neli Selverit: Tallinnas on nendeks neli suuremat Rimi – Sõpruse Rimi, Lasnamäe Centrumi Rimi, Haabersti Rimi ja Ülemiste Rimi. Pärnu Toidupank kogub toidukaupa samuti neljas kaupluses: Pärnu Rimis, Suurejõe Selveris, Ülejõe Selveris ja Maksimarketis. Tartus on võimalik kohalikule toidupangale kaupa annetada Lõunakeskuse Rimis ja Rebase Rimis. Viljandis toimub kampaania Uku Keskuse Rimis ja Centrumi Selveris. Haapsalu Toidupank on palunud oma vabatahtlikud appi Rannarootsi Selverisse ja Haapsalu Säästumarketisse. Järvamaa Toidupank on korraldanud toidukogumise Türi Konsumis ning Paide Maksimarketis. Põlva Toidupank kogub kaupa Võru Rimis. Samuti toimub toidukogumine Valga Rimis, Narva Rimis, Rakvere Põhjakeskuse Rimis ja Jõhvi Rimis.

Kõik, kes toidukogumispäevade ajal ei saa kaupluses toiduannetust teha, aga soovivad toetada toidupankade tööd, võivad helistada annetustelefonidel: 900 9005 (annetus 2 eurot) ning 900 9010 (8 eurot).