MTÜ Mondo toel avati Zaatari pagulaslaagris noorte arvutikeskus

 

Zaatari pagulaslaager 2013.

Novembri lõpus avati Zaatari pagulasalaagri kõige uuemas tsoonis noortekeskus, kus MTÜ Mondo toel tegutsev arvutiklass pakub 3-kuiseid arvutikursusi Süüriast põgenenud noortele.

Hetkel osaleb kursusel 40 noort süürlast vanuses 15-24 aastat, kuid soovijatest on nädalaga tekkinud juba pikk järjekord. Järgmise aasta vältel pakutavaid kursusi viivad läbi kaks kvalifitseeritud pagulasest õpetajat, üks poistele, teine tüdrukutele. Poiste õpetajal on IT-alane kõrgharidus ning tüdrukute õpetajal on rahvusvaheliselt tunnustatud arvutikasutusoskuse (ICDL) sertifikaat, mille ta omandas enne sõda Süürias.

Zaatari laagri 8. tsoonis avatud noortekeskuse on rajanud MTÜ Mondo partner Finn Church Aid. Kuna see tsoon asub laagri sissepääsust kõige kaugemal, on sealsetel elanikel ka kõige vähem hüvesid. “Noortekeskus oli esimene asutus, mis oma uksed selles piirkonnas avas. Selle eeskujul on veel kaks organisatsiooni alustanud projektidega, mis on suunatud just kaugemates tsoonides elavatele inimestele,” selgitab äsja laagrist naasnud MTÜ Mondo humanitaarabi koordinaator Kristi Raidma. Pakutavad arvutikursused on laagris samuti ainulaadsed. 

“Kuna Jordaanias on arvutiõpetus alates 7. klassist kohustuslik, siis on väga oluline, et hetkel Zaataris elavad Süüria lapsed oleksid vajadusel suutelised Jordaania koolides hakkama saama,” sõnab MTÜ Mondo haridusekspert Kristi Ockba. Pr. Ockba on koostanud pagulaslaagrile sobilikke araabiakeelseid õppematerjale ja -meetodeid arvutiõppe läbiviimiseks.

Lisaks arvutiklassi sisustamisele ja kursuste läbiviimisele, toetab MTÜ Mondo oma teise koostööpartneri Relief Internationali hallatavat hariduskeskust kaheteiskümne sülearvutiga ning pakub 1500 lapsele 3 kuu vältel mahlajooki, mis annab jõudu kurnava kuumuse käes kooliteed läbida. Sügisel läbi viidud annetuskampaania raames toetasid eestlased Zaatari pagulaslaagri laste koolilõunaid 1079 euroga.

MTÜ Mondo viib ellu humanitaarabiprojekti, mille eesmärgiks on toetada Süüria pagulaste haridust Jordaanias. Projekti rahastab Eesti välisministeerium.

Pilte Zaatari pagulaslaagrisse toimunud Mondo missioonist 25.-30.novembril saab näha siin.