Sännas toimub loeng loomulikust sünnitusest

Leiutajate Külakool Sännas kutsub taas kõiki osalema alternatiivpedagoogika loengule. Sel korral räägitakse vestlusringis Shanti Limnelli juhendamisel loomulikust sünnitusest ja kodussünnitusest. Loeng toimub 22. novembril kell 19 Sänna Kultuurimõisas.

Vestlusring ei ole mõeldud ainult rasedatele, vaid kõigile naistele-meestele, neidudele-noormeestele, tüdrukutele-poistele. Kõigile, kelle lähedased on kunagi sünnitamas või kes ise kunagi sooviksid sünnitada. Et oskaksime pakkuda väärikat toetust, et oskaksime aidata meie imelistel külalistel saabuda võimalikult pehmelt, soojalt ja õrnalt. Kindlasti on väga teretulnud naised, kes soovivad oma loomuliku sünnituse kulgu teistega jagada. Väga teretulnud on mehed, kes on oma naist/lähedast toetanud loomuliku sünnituse protsessis (et jagada oma kogemusi teiste meestega).Pisut rohkem kui pool sajandit tagasi oli eesti lapse ilmaletuleku kohaks kodu. Eesti naised sünnitasid pikka aega oma pere (mehe ja vanemate laste) ja teiste naiste toel. Ajaloouurijad on täheldanud, et loomulikus keskkonnas kulgesid enamike tervete naiste sünnitused kiiresti ja komplikatsioonideta.

Tuttav turvaline keskkond, vabadus olla ja käituda nii nagu enda jaoks õige, lähedased inimesed – need kõik on faktorid, mis ka tänapäeval aitavad naist sünnitusel. Kodus pole sobiva sünnituskeskkonna loomine omaette suur ettevõtmine, vaid kodu lihtsalt ongi oma ja hea. Iga nurk on täidetud armastusega, sellise energiaga, mis toetab uut väikest inimest ilmatulekul. Toetajad-abistajad pole kodus käskijad-keelajad, vaid külalised, kes on tulnud naist teenima, teda kuulama ja temaga arvestama.

Tänapäevase kodussünnituse traditsiooni aluseks on teadmine, et on võimalik ühendada kaks asja – kodu oma turvalisuses ja teadlikkus sünnituse olemusest ehk oskus riske hinnata ja end teadlikult sünnituseks ette valmistada.

Oleks loomulik, et ühiskond ja pere lähiring aktsepteeriksid sünnitusse puutuvaid otsuseid, mis iganes põhjustel need ka tehtud on, kuna tegemist on nii intiimse ja samas püha teemaga, et sekkumist sellesse võib naine tajuda kui vägivalda.

Shanti Limnell on seksuaal- ja paarisuhte ning perekonstellatsiooni terapeut ja sünnitoetaja.
Osalustasu 2 EUR.

Loengut toetab Eesti-Šveitsi koostööprogrammi Vabaühenduste Fond ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital