Läänemaa Aasta Isaks sai Kalle Orumaa

Lääne maavanem Innar Mäesalu Läänemaa esimest Aasta Isa Kalle Orumaad õnnitlemas. Foto: erakogu
Lääne maavanem Innar Mäesalu Läänemaa esimest Aasta Isa Kalle Orumaad õnnitlemas. Foto: erakogu

Tänavu valiti esimest korda Läänemaa Aasta Isa, kelle tiitel läks Nõva valda Kalle Orumaale, kes on koos abikaasaga üles kasvatanud neli tublit ja sportlikku poega.

Lisaks sellele töötab Orumaa koos oma vanima pojaga Haapsalu komandos päästjana, on Variku külavanemana aktiivne kogukonna elu edendaja ja kuulub ka Nõva vallavolikogusse.

“Pereelust ja lastest hooliva isa olemasolu on muutumas sama haruldaseks kui mõne ohustatud linnu- või loomaliigi esinemine looduses. Seetõttu ongi vaja neid märgata ja tunnustada,” põhjendas Aasta Isa tiitli välja andmist maavanem Innar Mäesalu.

Nõva Kooli õpetaja Õnne Rüütel, kes esitas Orumaa Aasta Isa kandidaadiks, iseloomustab ettepanekus teda kui tasakaalukat, loodust armastavat, perekonda väärtustavat ning esivanemate traditsioone järgivat meest. Samuti on ettepanekus öeldud, et Kalle Orumaa on kuldsete kätega ja pole asja, mida ta remontida ei oskaks. Seda enam on sobilik Aasta Isale antav auhind, milleks on Hanila vallas asuvas Sepakojas R&L käsitööna valminud sepistatud haamer. Auhinna valmistas Raul Oberschneider.

Lisaks sai Aasta Isa kinkekaarti, mis sisaldab meresauna külastust kaheksale inimesele koos Day Spa basseini ja saunapargi külastusega Fra Mare Thalasso Spas, et perega koos veedetavat aega sisustada. 

Aasta Isale anti tiitel üle tema kodukohas Variku külamajas. Kalle Orumaa abikaasa Helvia ütleb, et Kalle elakski hea meelega metsas. Mees ise jutustab, kuidas põdrad koduõues akna taga ja kitsed võrkpalliplatsil söömas käivad. Isegi metsiseid ja karu on koduteel nähtud. Ka Orumaade poisid, kes erinevates Eestimaa linnades õpivad, tulevad hea meelega maale tagasi. “Siin on ikkagi vabadus teha, mida tahad. Teed sauna või nokitsed midagi õues,” arvab Kalle.

Kalle Orumaa abikaasa oli teadlik, et ta mees Aasta Isaks on esitatud. Kallele endale tuli see üllatusena. Muredega tulevat Orumaade pojad esimesena ema Helvia jutule, pallimänguga seotud muredega aga isa juurde. Nimelt sai Kalle Orumaa pere 2010.aastal ka Läänemaa sportlikuma pere tiitli.

Helvia ütleb naljatades, et on terve elu pidanud justkui meeste vetsus käima. Nüüd on nädalavahetustel maja rahvast täis ja poegadel tüdrukud ka kaasas, nii et emale on teisigi sookaaslasi seltsiks.

Aasta Isa konkursile esitati kokku 5 kandidaati. Lisaks Kalle Orumaale, esitati kandidaadiks teinegi Nõva elanik – Peeter Kallas. Veel olid nominentideks Ailar Ladva ja Jaan Saviir Haapsalust ning Almer Kängsepp Paliverest. Märkimist väärib asjaolu, et kõik Aasta Isa nominendid on erinevatel aastatel olnud ka Läänemaa sporlikuma pere nominendid või koguni tiitli saajad. Kõik nominendid saavad kutsed ja on oodatud 21. veebruaril maavanema ja linnapea vabariigi aastapäevale pühendatud vastuvõtule Haapsalu Kultuurikeskusesse.