Illustratsioonitriennaal juhatab hea kunsti juurde

Rahvusraamatukogu näitusesaalid täituvad kunstiga – 5. novembril kell 17 avatakse Tallinna IV rahvusvaheline illustratsioonitriennaal „Pildi jõud“. Näha saab Läänemere äärsete riikide raamatuillustratsioonide paremikku, 70 kunstnikku kümnest riigist on näitusele toonud üle 250 töö.

Illustratsioonitriennaal seab eesmärgiks tutvustada Läänemere regiooni oma ala parimaid, õpetada mõistma erinevat kunstiliselt kõrgetasemelist illustratsioonikunsti. Triennaalil kohtuvad Taani, Rootsi, Norra, Venemaa (Peterburi ja Moskva), Soome, Saksamaa, Poola, Leedu, Läti ja Eesti kunstnikud. Tallinnasse on tööd saatnud omal maal tunnustatud ja rahvusvaheliselt tuntud lasteraamatute illustraatorid.

„Tee hea kunsti juurde on pikk, seega tuleb alustada varakult. Raamatus saavad kokku kaks eri kunstiliiki – kirjandus ja kujunduskunst. Lasteraamatus liitub siia veel kolmas – illustratsioonikunst. Just pilt raamatus on see, mis toob lapse raamatu juurde ja mis paneb ta lugema,“ ütleb üks triennaali initsiaatoreid ja peamisi korraldajaid kunstnik Viive Noor.

Triennaalil antakse samas 5. novembril välja 10 võrdset diplomit ja Grand Prix 1000 euro väärtuses, millega kaasneb skulptuur “Muusa”, (autor Piret Mildeberg). Sel korral toetab Grand Prix väljaandmist Tallinna linn. Peapreemiaga kaasneb veel võimalus korraldada järgmise triennaali ajal oma isikunäitus Tallinnas Eesti Lastekirjanduse Keskuse Illustratsioonigaleriis. Sel korral eksponeeritakse eelmise võitja Varvara Alyai näitust (Moskva).

Auhinnasaajad valib rahvusvaheline žürii koosseisus Varvara Alyai (Venemaa, eelmise triennaali Grand Prix), Anu Kalm (Eesti), Andris Vītoliņš (Läti), Stasys Eidrigevicius (Poola-Leedu) ja Virpi Talvitie (Soome). Triennaali patroon on Evelin Ilves. Lisaks annavad eriauhinnad välja Eesti Lastekirjanduse Keskus, Rahvusvahelise Noorsookirjanduse Nõukogu Eesti osakond (lühidalt IBBY Eesti osakond), Eesti Kunstnike Liit ja Eesti Rahvusraamatukogu.

Illustratsioonitriennaali näituse eesti kunstnike töid saab järgneval kolmel aastal näha mitmetes Eesti linnades ja samuti rahvusvahelistel näitustel. Triennaali näitused Rahvusraamatukogus, aga ka Tallinna Linnateatris ja Lastekirjanduse keskuses kestavad 30. novembrini.

Õpitoad lastele

11. ja 18. novembril kell 16.00-17.30 toimuvad Eesti Rahvusraamatukogu 6. korruse näitusesaalis 9-12-aastastele lastele õpitoad „Pildi jõud – luues illustratsiooni“, kus tutvustatakse näitust, kuulata saab loengut ning täita loovat ülesannet. Õpituba viib läbi kunstnik ja Tallinna kunstikooli joonistamise, graafika ja kompositsiooni õpetaja Anu Kalm. Eelregistreerimine tel 630 7148 või e-posti aadressil  expo@nlib.ee 6. novembrini. Samast saab tellida näituse lühitutvustusi koolidele. Õpitoad ja tutvustused on tasuta.

Triennaali peakorraldajad on Eesti Kujundusgraafikute Liit ja Eesti Rahvusraamatukogu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap