Selgus aasta kõige koerasõbralikum tegu

Aasta kõige koerasõbralikuma teo projektis kaasa löönud Julija Abram ja Tanel Mootse. Foto: Peeter Hütt
Aasta kõige koerasõbralikuma teo projektis kaasa löönud Julija Abram ja Tanel Mootse. Foto: Peeter Hütt

Eesti suurimal iga-aastasel heategevuslikul koertenäitusel BIGBANK Match Show’l selgus aasta kõige koerasõbralikum tegu, milleks osutus Valga “vanglakoerte” sotsialiseerimisprojekt.

2012. aasta lõpus leiti Valga vangla territooriumilt 24 nälginud ja metsistunud koera, kes olid trööstitus olukorras ja sotsiaalsest elust võõrdunud. Kadri Kullmani ja Dr. Sterni Heategevusfondi eestvedamisel anti koertele meditsiinilist, käitumuslikku ja psühholoogilist abi, et aidata neljajalgseid uue elu alustamisel.

Aasta kõige koerasõbralikuma teo autiitlit tulid vastu võtma projektis kaasa löönud Julija Abram ja Tanel Mootse, kelle sõnul saab aidata neid, kellest hoolid ja kelle probleeme mõistad. “Koerad leiti nii kehvast seisundist, et neid aidata oli võimalik vaid pikaajalise tööga. Kahjuks kõiki me päästa ei saanudki. Meieni jõudis kümme koera, kellest kaks eutaneeriti. Koeri tuli põhjalikult ravida, dresseerida ja psühholoogiliselt aidata, et nad oleksid võimelised sotsiaalsest elust osa võtma. Tänu heatahtlikele inimestele ja oma ala professionaalidele kandis töö vilja ja tänaseks on kõik abi osaliseks saanud “vanglakoerad” omale armastava peremehe leidnud,” rääkis Julija Abram. 

Konkursi patroon Marju Länik tõdeb, et lisaks tiitli võitjale väärivad tunnustust ka teised konkursil osalenud heateod. “Ühte heategu teisele on väga raske eelistada, sest kõik heateod on ühtemoodi humaansed, suuremeelsed ja südantliigutavad. Kõik nominendid toimisid nii nagu tegelikult tulekski toimida, andes vajalikku abi endast nõrgematele. Tänu inimestele, nagu tänavused kandidaadid, on nii mõnigi neljajalgne praegu elus ja täie tervise juures. Sellistele suure südamega inimestele kingib elu midagi head kindlasti ka vastu,” lausus Marju Länik.

Aasta kõige koerasõbralikuma teo tiitliga tunnustatakse isikut või isikuid, kes on oma tegevusega andnud viimasel aastal märkimisväärse panuse Eesti koerapidamiskultuuri ja heade koerapidamistavade edendamisse ning koduta loomade probleemi teadvustamisse ja leevendamisse.

Tiitlivõitja valiti välja internetihääletuse teel konkursile esitatud kandidaatide seast. Möödunud aastal pälvisid tiitli “Aasta kõige koerasõbralikum tegu” Kilingi-Nõmme õpilasesinduse liikmed, kes aktiivse õpilase Kertu Kore eestvedamisel algatasid heategevusliku korjanduse Pärnu kodutute loomade varjupaiga heaks.

Aasta kõige koerasõbralikum tegu kuulutati välja Eesti suurimal iga-aastasel heategevuslikul koertenäitusel BIGBANK Match Show, mis toimus juba üheksandat aastat. Tänavu osales heategevuslikul koertenäitusel ligi 150 koera.

BIGBANK Match Show eesmärk on juhtida tähelepanu koduta loomade probleemile ja selle lahendamise võimalustele ning toetada Eesti koduta loomade varjupaikasid. Sel korral lähevad ürituse tulud Haapsalu Koduta Loomade Varjupaigale.

Paralleelselt kogu Baltikumis toimuva heategevusliku match-show toimumisele aitasid kaasa Bullstar, Caramira, Cedrelle, Chihuahua Sõprade Liit, Leigiv OÜ, MTÜ Koerus, Koer.ee ja Lemmiklooma.ee. Ürituse algatajad ja läbiviijad on MTÜ Eesti Koeraomanike Selts ja BIGBANK AS.