Homme algavad Alutagusel metsanduse kutsevõistlused

Reedel ja laupäeval, 23. ja 24. augustil, kogunevad sajad metsandusinimesed üle Eesti Alutagusele. Reedel toimuvad 45. indexmetsanduse kutsevõistlused, laupäeval aga kohtuvad Talumetsamajandajate kokkutuleku raames talumetsade majandajad.

Seekord Ida-Virumaal Pännjärvel Alutaguse Puhke- ja Spordikeskuses toimuvad metsanduse kutsevõistlused on üks pikemajalise ajalooga erialavõistlusi, mis toimub hoolimata riigikorrast või majandusseisust.

Kutsevõistlustel võetakse omavahel mõõtu kaheksal alal – metsakasvataja mitmevõistlus, noorendike hooldaja mitmevõistlus, metsameistrite mitmevõistlus, stendivõistlus, mälumäng (kuni kolmeliikmeline võistkond), forvarderi juhtide võistlus, harvestrijuhtide võistlus ja autojuhtide võistlus. Kutsevõistlustest osavõtjate ring on lai – nii mõnestki võistlusest võivad osa võtta kõik, kes metsanduses tegevad. Vaid forvarderi, harvesteri ja autojuhtide võistlusest osavõtt nõuab kutsetunnistust ja töökogemust.

Kõik võistlusalad nõuavad väga häid kutseoskusi, kuid samas pakuvad pealtvaatajatele põnevust. Näha saab näiteks seda, kuidas forvarderijuht pakkudest torni laob või harvester püstiseisva palgi otsast 60 sentimeetriseid jupikesi lõikab. Kui aga masinad huvi ei paku, siis noorendike hooldajate mitmevõistlus toob otse pealtvaatajate ja
konkurentide silme alla iga võistleja teadmised, oskused, kiiruse ja täpsuse.

45. metsanduse kutsevõistlustest võtab seekord osa 245 osalejat. Kõige arvukam osalejaskond on metsakasvataja mitmevõistlusel, kus võistlustulle astub 42 osalejat, ülejäänud aladel jääb osalejate arv 30 piiresse.

Parimaid autasustatakse nii individuaalselt kui võistkondlikult. Näiteks moodustavad ühe võistkonna RMK ühe metskonna töötajad, seega on RMK esindatud 15 võistkonnaga. Oma võistkonnaga on välja tulnud veel Luua
Metsanduskool, Keskkonnaagentuur ja mitmed metsandusettevõtted.

Metsanduse kutsevõistluste peakorraldaja Mart Kelk Eesti Metsaseltsist ütles, et kutsevõistlustest on osalema tulnud metsamehed üle Eesti ja välja selgitame parimatest parimad. „Võitjad on Eesti parimad metsamehed,
kelle hoolde võib oma metsa julgelt jätta,“ lisas Kelk.

Metsanduse kutsevõistlusi korraldavad Eesti Metsaselts ja Eesti Metsateenijate Ühing.

Laupäeval, 24. august toimub Alutaguse Puhke- ja Spordikeskuses ka talumetsamajandajate kokkutulek. Kokkutuleku päevakava on järgmine:
09:00 – 10:00 Registreerimine, hommikukohv
10:00 – 12:00 Seminar kaevanduste teemadel
Esinejad: 10.00-10.30 Aivar Surva ja 10.30-11.00 Alar Süda
11.00 Eesti Erametsaliidu fotokonkursi “Pärandkultuur minu metsas”
tulemuste väljakuulutamine
12:00 – 13:00 Lõuna
13:00 – 16:00 Õppereis eelmise aasta talumetsamajandajate konkursi võitja Janek Kuuse maadel

Share via
Copy link
Powered by Social Snap