Külateatrite festival Kuhjaveres kestab tänavu kolm päeva

Võhma teatritrupp Rassijad mängib 18 augustil esimest vaatust Eduard Vilde Pisuhännast.
Võhma teatritrupp Rassijad mängib 18. augustil esimest vaatust Eduard Vilde “Pisuhännast”.

Suure-Jaani vallas Kuhjavere külas saab tänavu näitemängudele kaasa elada kauem kui enamikel varasematel koradadel.

Traditsiooniline kultuurisündmus- IX külateatrite festival kestab 16.-18. augustini . Mõnedki trupid astuvad publiku ette esmakordselt.

MTÜ Kuhjavere Küla Seltsi juhatuse esimehe  Urve Muki sõnul osaleb  seekordsel Külateatrite festivalil kakskümmend kuus näitemänguseltskonda. “Ehki  seadsime etenduse pikkuse piiriks 45 minutit, ei mahtunud etteasted mittekuidagi ära kahele päevale. Sellest tulenevalt astuvad teatritegijad publiku ette juba 16-ndal augustil ja näitemängupidustused jätkuvad 17. ja 18 . augustil. Reedel on üles astumas seitse, laupäeval ja pühapäeval kümme truppi. See  tähendab kokku kümme tundi teatrielamusi”

“Kuhjaveres mängitakse nii eesti kui ka välisautoreid, algupärandeid, tuntud lugude ainetel lavastatud lugusid , ei puudu ka komöödiad, kriminullid, samuti ajaloohõnguline ja päevakajaline  temaatika. “Näiteks ootame suure põnevusega Võrumaa Krabi külateatri ülesastumist. Krabilased  ei avaldagi oma lugu ega sisu enne kui Kuhjavere laval. Sealne  lavastaja Marje Mürk on näidendi  ise kirjutanud ja lavastanud. Peaaaegu pooled näitemängupidustustele tulijatest mängivad Kujjavere  külas esmakordselt. Esimest korda ollakse kohal ka  pealinnast: Salme Rahvateatri algajate trupp mängib “Pöial-Liisit.  Maakondi on kokku  esindatud  üheksa. Kodumaakonnast Viljandimaalt saabub näitemänguühendusi kaheksa, Ida-Virumaalt ja Järvamaalt kummastki neli, Pärnumaalt kolm , Harjumaalt ja Võrumaalt kaks ning Põlva ja Tartumaalt üks.”rääkis Urve Mukk. 

“Organiseerimistoimkond on mõelnud läbi ka mõned muudatused esinemispaigas, mis võimaldab publikul ja näitlejatel ennast paremini tunda. “Teatrifestivali patrooniks on jätkuvalt professor Kalju Komissarov, kes oligi see, kes ütles kes  truppide rohkust silmas pidades ütles, et tema taha asi pidama ei jää. Kuigi Kalju Komissarovi töögraafik on endiselt tihe, on temas huvi ja ootus suur, kuidas  trupid tänavu  üllatavad. Patroon tegeleb iga trupiga vahetult peale nende etteastet, jagades omi mõtteid ja muljeid nähtud loost, ” lisas ta

“Festivali läbiviimisel on oluline roll ka inimestel Kuhjavere naaberküladest. Eks maapiirkonnas tuleb ikka naabritele ka loota. Ühistegevust sõna otses mõttes korraldamisel ei ole, kuid kõik koostööpartnerid oleme teadlikult valinud Suure-Jaani valla oma ala asjatundjate hulgast olg selleks siis  toitlustaja, helitehnik, videomees, simmanibänd, parkimiskorraldaja. Mõistagi  ootame piirkonna rahvast publikusse. Teater tuleb ju koju kätte, ” ütles Kuhjavere külavanem Romeo Mukk

Jaan Lukas 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap