Võrumaa talupidajad kogunesid traditsioonilisele põllumeestepäevale

Võrumaa XV künnivõistlusel osalejad. Fotod: Võrumaa talupidajate liit
Võrumaa XV künnivõistlusel osalejad. Fotod: Võrumaa talupidajate liit

Laupäeval, 13. juulil pidasid Võrumaa talumehed traditsioonilist põllumeestepäeva, seekord otse Võru külje all, aga siiski maal – Võru vallas Võrumõisas. Rohkelt rahvast jätkus nii põllumeeste päevale (parkimiskorraldajad lugesid kokku ligi 1500 külastajat) kui ka kilomeetri kaugusel peetud Võru folkloorifestivalile.

Ka seekordselt põllumeestepäeval võeti mõõtu juba 15. aastat järjest kündmises. Künnivõistluse võitis Mart Raudsep Väikemetsa talust, teise koha sai Ivar Rosenberg Väikeroosu talust ning kolmandaks tuli Andres Sakk Saki talust. Anti välja ka kaks künnimeistrikarikat: Mart Raudsepale ja Kaspar Järvalale OÜst Rodnas. Esimest korda osales võistlusel ka üks naine – Karin Sepp Lasva vallast.

Naised said aga võistelda eheda talumehesöögi võistlusel “Põllumehe lõunaamps”. Parima talumehepala valmistas žürii hinnangul Anne Uppin, kes oli kohalikust toorainest teinud suitsulihaga keedetud hernepudru, suitsuliha omatehtud leivaga, lihakonservi ja rüüpeks punasesõstrajoogi. Teise koha võitis Ulvi Kallas omakaetud piknikutekiga, tekil leidus soe terasepik tillivõi ja porgandi-küüslaugu-juustuvõidega, kalasupp ja segane toit (nimi perenaiselt endalt) oma koduaia viljadest, seeneletšo ja õunamahl. Kolmandaks tuli Karin Sepp, kelle korv sisaldas kilu- ja lihakonservi võileibu, kaneelisaiakesi, jooki ja kangemat kraami.

Tunnustati ka Võrumaa talukonkursist osavõtjaid: Võrumaa talupidajate liit otsustas riiklikule aasta talu konkursile esitada kaks talu: noorte talunike kategoorias Taivo Koka talu Lasva vallas ja alternatiivsete talude kategoorias Peeter Reemani Sepa talu Rõuge vallas.

Veel  demonstreeriti nii vana kui ka moodsat põllutehnikat ja koduloomi, lapsed said hüpelda batuutidel ja sõita ponidega, täiskasvanud arutlesid tulevase Euroopa Liidu eelarveperioodi maaelupoliitikast (kohal viibis ka europarlamentäär Ivari Padar). Lusti lisas kapell Asjapuud ning tantsu lõi meeste showtrupp Nõtked ja Karvased. Ka Võru folkloorifestival jõudis põllumeeste päevale: esines Puerto Rico folkloorigrupp. Lehmalüpsivõistlusel tuli kätt proovida taaskord kunstlehmal.

Puerto Rico tantsutrupp.
Puerto Rico tantsutrupp.

IMGP1661

 

 

 

 

 

Võrumaa XV künnivõistluse osavõtjad:

1.     Kaimar Aasa – Põlgaste talu

2.     Aimar Pindis – OÜ Kuustemäe

3.     Aare  Kahre – ABL Baltic Seeds

4.     Karin Sepp – Taivo Koka talu

5.     Mart Raudsep – Väikemetsa talu

6.     Kristjan Nagel – Andres Nageli talu

7.     Aivar Hollo – Hartsmäe taluIMGP1673

8.     Andres Sakk – OÜ Saki talu

9.     Valter Kooser – Lõuna-Antsu talu

10.   Johannes Toom – OÜ Väimela Majand

11.   Ivar Rosenberg – Väikeroosu talu

12.   Kaspar Järvala – OÜ Rodnas