Raagi rännak ajendas mõtlema

Raagi-rännak-ajendas-mõtlema-

Pühapäeval jõudis lõpule kinomees Ilmar Raagi rännak mööda Saaremaa kirikuid. Kui 1. juulil asus teele kolm reibast matkalist, siis Kihelkonna kiriku juurde finišisse jõudis neid kümmekond rohkem.

“Kõige raskem osa tundub, et on jalad,” ütles Ilmar Raag, longates välja Kihelkonna kirikust, mis oli rännaku viimane sihtpunkt. “Siin päris paljudel on läinud jalad läbi. Ma olen juba paar aastat niimoodi matkanud, et ville ei ole tulnud, aga seekord tulid,” tõdes Raag.

Tema sõnul oli kõige parem meel ikkagi sellest, et kõik rännaku lõpetasid. Isegi Einar Riim, kes esialgu katkestas, jätkas siis abilisena, kuid hiljem liitus uuesti matkaga.

“Üks olulisemaid asju on kindlasti see, et mandriinimeste ühisel heakskiidul on Einarile antud eestlaste aukonsuli tiitel Saaremaal,” sõnas Raag muiates.

Matka lõpupoole liitusid rännakuga ka mitmed filmiga seotud inimesed, nende seas Kertu osatäitja Ursula Ratassepp. “Saaremaa on nii ilus ja kõik inimesed on nii kohutavalt armsad ja külalislahked. Ükskõik, kuhu sisse astud, sind võetakse vastu nagu vana tuttavat,” sõnas näitlejatar ning lubas võimaluse korral järgmisel suvel uuesti rändama tulla.

Sel hetkel, kui Saarte Hääl Kihelkonna kiriku juurde jõudis, astusid matkalised parasjagu altari poole, et läbi viia Ilmar Raagi välja mõeldud rituaal. Igaüks mõtleb ühe endale olulise mõtte. “Minu meelest on see parem kui midagi paluda, sest viimane tundub justkui kauplemisena. Jumalaga ma aga ei kauple, sest vajadusel mõistab ta mind ise. Mõte on aga kui iseenesele sõnastatud see miski, mille teokssaamine muudaks mind ennastki,” kirjutas Raag oma blogis, kuhu ta ka rännaku kohta usinalt märkmeid tegi.

“Siia sõites ei osanud ma küll mõelda, et sellel matkal mingisugune hingeline pool on, vaid ma tahtsin tõesti lihtsalt näha Saaremaad, mis jättis juba eelmisel suvel hästi hea mulje. Mingi asi selle palverännakuga ikkagi on, et sa jõuad mõteteni, milleni sa ei osanud arvata ennast jõudvat,” sõnas Ursula Ratassepp.

Ilmar Raagi sõnul möödub tema ülejäänud suvi töötähe all. “Nüüd tuleb uuesti hakata kirjutama ja uusi asju ette valmistama, mis muud. Töö järgmise stsenaariumiga hakkab kohe pihta. Ja eks siis natuke jääb veel “Kertu” kallal nokitsemist,” ütles Raag.