Tartumaa tantsupeo kõige noorem osavõtja sai just 4. aastaseks

13 aastat on möödunud suurejoonelisest Tartumaa tantsupeost. Nüüd saab ta toimuma 9. juunil 2013 Tartu Raadi mõisapargis algusega kell 17.  Tartu Riikliku Ülikooli Rahvakunstiansambli vilistlasrühmas tantsivad Tartumaa peo kõige väiksemad rahvatantsijad.

Koos Tartu Riikliku Ülikooli muutumisega Tartu Ülikooliks muutus ka Rahvatantsuansambli nimi, kuid on rida inimesi, kes oma kõrghariduse omandasid just Riiklikus ülikoolis samal ajal ka tantsides TRÜ RKA s (praegune nime lühend TÜRKA). Tantsijad on praeguseks jõudnud seeniorite segarahvatantsurühma ehk siis D-rahvatantsurühma ja neil on Tartumaa tantsupeol austav ülesanne tantsida oma endise tantsujuhi Helju Mikkeli loodud tantsu “Emakene – memmekene”. Algselt naisrühmadele loodud tants on ümber seatud segarühmale, kuhu kaasatakse ka lapsed. Enamus väikestest on vilistlasrühma liikmete lapselapsed või väikesed sugulased, kes kõik on veel lasteaialapsed. Kõige noorem, kes tantsib koos oma isa Vara vallavanem Väino Kivirüüdiga, sai 2. juunil 4-aastaseks.

Tartu Riikliku Ülikooli Rahvatantsuansambli D segarahvatantsurühmast kirjutab juhendaja Mall Aso järgmist:

“Mõned meist alustasid tantsimist Tartu Riikliku Ülikooli Rahvakunstiansamblis 1967. aasta sügisel (enamus meist tantsis ühes rühmas juba ülikooli ajal). Sel ajal oli TRÜ RKA kunstiline juht Helju Mikkel ja treener Henn Tiivel, kes on heatahtlikult olnud nõus meie rühmaga ka praegu tegelema. Kõik meie vilistlasrühma liikmed, v.a ühe erandiga, on tantsinud TRÜ RKA-s 8-10 aastat. Kui alustasime, siis olime tudengid, kes studeerisid majandust (5), matemaatikat (4), arstiteadust (3), üksikud oli eksinud juurasse, filoloogiasse või geograafiasse.

Pärast ansamblist lahkumist asusime täiendama oma erialaseid kompetentse.Mõni meist on tantsinud ka vahepealsel ajal. Kuljuses- Ülo Luhti käe all, Randlases – Heino Aassalu juures. Nüüd, 46 aastat hiljem anname endile aru, et ega me eriti enam tantsurahvas ole, sest „lava pole inimeste hirmutamise koht, nagu ütles juba tookord Tiivel. Kuid seevastu võime leida oma rühmast igasuguseid kõrgelt haritud asjatundjaid. Praeguse kompetentsiga võime juhtida mida iganes – kõrgkooli, gümnaasiumit, valda, firmat, autost rääkimata.

Alates septembrist 2009 oleme kord kuus kohtunud 5-6 tunnisteks tantsutreeninguteks Ülenurme Gümnaasiumis.

Tänaseks on juhtunud, et oleme 2009. aasta tantsupeost osa võtnud, esinenud TÜ RKA juubelikontserdil, osalenud teatetantsus ja Europeadil. Kuid palju tähtsam – oleme leidnud mõnusat seltskonda.”

Tartumaa tantsupidu PÜHA toimub pühapäeval 9.06.2013 Raadi mõisa pargis, järve ääres.
Väravad avatakse kell 14.00.
Avatud käsitööküla, kõlab regilaul ning käivad rahvalikud mängud lastele.
Veteema väljub järvest täpselt kell 17.00 (tantsuetenduse algus).
Osalejaid on peol üle terve Tartumaa kokku tulnud 1461 inimest, 93 kollektiivi
Peo korraldab Tartumaa Rahvatantsujuhtide Liit koostöös Eesti Rahva Muuseumi ja Tartumaa Omavalitsuste Liiduga.
Peo kunstiline juht on Uve Saar, stsenarist ja näitejuht Astrid Hallik, muusikajuht Karel Vähi.

Rohkem infot Tartumaa tantsupeo kohta!