Voltvetis toimus metsapäev

Eelmisel nädalal toimus Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuses Tihemetsas 13. metsapäev ehk metsanduslik kutsevõistlus.

Metsapäeva eesmärgiks on tutvustada metsamajanduse eriala, loodust tundma õppida, koolitundides õpitut kinnistada, võrrelda oma oskusi ja teadmisi teiste koolide õpilastega ning meeldivalt ja kasulikult aega veeta.

Selleaastane metsapäev oli rahvusvahelise mõõtmega: peale oma kooli õpilaste olid võistlejad Luua metsanduskoolist, Tali põhikoolist, Kilingi-Nõmme gümnaasiumist, Mõisaküla põhikoolist ja Tihemetsas projektilaagris osalevad programmi „Euroopa noored“ õpilased Ahtmest, Soomest, Poolast, Venemaalt, Armeeniast ja Gruusiast. Kokku osales võistlusel 87 õpilast.

Tänavune nelja kilomeetri pikkune metsapäeva rada algas Tartu-Viljandi maanteelt Rahujärve äärest ja lõppes Tihemetsa metskonna kontori juures. Metsas võistlusrajal oli  tähistatud 12 punkti, kus võistlejatel tuli lahendada looduse ja metsandusega seotud ülesandeid. Näiteks tuli tunda puid, põõsaid ja alustaimestiku taimi, määrata silma järgi puu vanust ja kõrgust, leida metsa tagavara, tunda loomi ja linde, vastata viktoriiniküsimustele jpm.

Võistlejad liikusid metsas orienteerumiskaardi abil. Võisteldi kolmes kategoorias: metsandusõpilased võistlesid ükshaaval, Eesti üldhariduskoolide õpilased kahekaupa võistkonnas, projektilaagri noored nelja-kuuekaupa võistkonnas. Igas rajapunktis oli kohtunik, kes hindas võistlejate vastuseid. Rada tuli läbida vähemalt kahe tunniga, vastasel korral sai võistleja juba miinuspunkte. Kolm kiireimat raja läbijat said aga lisapunkte.

Metsandusõpilaste arvestuses olid võitjad:

I koht – Allar Eichfuss (ME-11) –  113,5 punkti

II koht – Juhan Püü (Luua metsanduskool) – 103,5 punkti

III koht – Keijo Viita (ME-10) –  97,5 punkti

Üldhariduskoolide arvestuses olid võitjad:

I koht – Mario Mihkelson, Hendrik Raid (Kilingi-Nõmme gümnaasium) – 79,5 punkti

II koht – Anete Mootse, Janari Varik (Tali põhikool) – 75 punkti

III koht – Väino Daum, Arvi Laasme (Kilingi-Nõmme gümnaasium) – 67,5 punkti

Programmi „Euroopa noored“ projektilaagri arvestuses olid võitjad:

I koht – Ahtme

II koht – Armeenia

III koht – Venemaa

Eriauhinna sai kiireim raja läbija Jan Schär (ME-12) ning parim taimede ja loomade tundja Dmitri Randoja (Luua metsanduskool).

Pärast metsarajalt tulekut sai supi ja kringliga keha kinnitada. Soovijad said osaleda sportlikel võistlustel: nooleviskes, saapaviskes, jalgpalli löömises, tennispalli veeretamises hokikepiga, täpsusviskes. Nende alade parim oli Joosep Lensment (ME-12).

Metsapäeva korraldust juhtis kutseõpetaja Kaja Hiie, kaasa aitasid Voltveti koolituskeskuse õpetajad ja töötajad Ruth Anton, Saima Kasela, Marje Kask, Piret Koorep, Hanna-Liisa Pikkur, Jaan Pukk, Saima Saar, Arnold Schmidt, Anu Tamm, Ulle Viirmaa, Arne Õismaa ja Sirje Õismaa, Tihemetsa metskonna töötajad Ivi Hiie, Vaiga Lill, Väino Lill, Eimi Muru, Kaido Vunk, teiste osakondade õpetajad Sirje Parrol, Eesi Rosenberg, Värdi Soomann ja vabatahtlikud abilised Kadri Kukk ja Hendri Parrol.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap