Metsandustoetuste jõuline kärpimine töötab vastu metsade hooldamisele ja elurikkuse säilimisele

 

Seoses uueneva maaelu arengukavaga on põllumajandusministeeriumis valminud eelseisva maaelu arengu perioodi rahastamiskava, kus erametsaomanikke ootaks ees ülisuur kärbe.

“Kuigi kogu uue perioodi MAK-i eelarve jääb 2007.-2013.a eelarvega samasse suurusjärku, on sealt täielikult puudu Natura 2000 toetus,” nendib EEML-i juhatuse esimees Aira Toss. Veelgi enam, kava näeb ette, et 30% kärbe tuleb ka metsade majandusliku ja ökoloogilise väärtuse parandamise meetmes. EEML-i tegevdirektor ning MAK 2014-2020 ettevalmistava juhtkomisjoni liige Priit Põllumäe tõdeb, et esialgne kava tõepoolest nii ette näeb.

“Arvestades seda, mil määral on metsade hooldamise tegevused viimastel aastatel hoo sisse saanud, on põllumajandusministeeriumi sellekohane ettepanek nördimust tekitav,” märgib EEMLi tegevdirektor Põllumäe ning rõhutab: “Toetus metsade majandusliku ja ökoloogilise väärtuse parandamiseks on väga oluline, sest selle abil teevad Eesti inimesed hooldamist vajavaid metsi korda, võimaldavad kohalikele elanikele lisatööd ja leiba ning kindlustavad selle, et meil sirgub terve ja elujõuline tulevikumets.”

Eesti Erametsaliit tegi põllumajandusministeeriumile kirjaliku ettepaneku, kus toonitatakse, et metsade majandusliku ja ökoloogilise väärtuse parandamise toetusmeetme eelarve peaks jääma 2007.-2013.a perioodiga samasse suurusjärku, mis on 15 miljonit eurot seitsme aasta kohta. “Selle meetme uue perioodi eelarve ühtlustamine 2007.-2013.a perioodi tasemele tähendaks kõigest 0,5% suuruse osa ümbervaatamist kogu uueneva MAK-i eelarves,” toob Põllumäe välja ning lisab, et planeeritavat kärbet ei saa Eesti Erametsaliit mitte kuidagi aktsepteerida.

MAK 2014-2020 planeeritav eelarve on suurusjärgus 936 miljonit eurot, millest näiteks:
* 6,5 miljonit € läheb metsandussaaduste töötlemise ja turustamise investeeringutoetusteks,
* 10 miljonit € läheks plaani kohaselt metsade majandusliku ja ökoloogilise väärtuse parandamiseks,
* 150 miljonit € investeeringuteks põllumajanduslike majapidamiste tulemuslikkusesse,

* 207 miljonit € on planeeritud aga näiteks põllumajanduslikuks keskkonnatoetuseks.

Eesti Erametsaliit on metsaühistute esindusorganisatsioon, mis ühendab Eesti looduse ja kultuuripärandi hoidmist ning maaelu säilitamist väärtustavaid metsaomanikke.