Mari rahvalaulud ja tantsud homme Võru folkloorifestivali tantsutoas Haanjas

XIX Võru Folkloorifestival jätkab hooaega tantsutubadega. Homme osaleb sel oma rahvalaulude ja tantsudega mari folklooriansambel Kudõrongõr (Lumikelleuke).

Marimaal Oršanka rajoonis tegutsev ja 1990. aastal asutatud ansambel esitab ekspeditsioonidel kogutud autentset mari folkloori. Nad püüavad elus hoida vanu mari kombeid, erilist rõhku pannakse rahvariiete säilitamisele ja rahvusliku käsitöö arendamisele. Lisaks kohalikule korjatud folkloorile esitatakse ka teiste mari etniliste gruppide vanu rahvalaule, mille seas onvanad kombe-, pulma- ja nekrutilaulud. Lisaks on repertuaaris rahvatantsud, milles domineerivad vanemad turgi rahvaste mõjutustega idamaride tantsud.

Tantsutoas esitatakse laule ja tantse ning õpetatakse neid kõigile huvilistele tähistades sellega ka mari sangari päeva.

Marid tähistavad mari sangari päeva (taleške ketše) 26. aprillil. Alates 1994. aastast tähistatakse mari kogukonna ja Fenno-Ugria Asutuse eestvedamisel seda päeva ka Eestis. Pärimuse põhjal langes just sel päeval oma rahva vabaduse eest võideldes rahvuskangelane Boltuš.

1438. aastast kuulus Marimaa Kaasani khaaniriigi alla, Kaasani vallutamisel 1552. aastal liitis Venemaa Marimaa endaga. Kuna venelased hävitasid sõjaretkede käigus ligi poole mari rahvast, siis vastasid marid sellele tšeremissi (varasem nimetus maride kohta) sõdadega, mis vältasid üle 30 aasta (1552-1584). Vastupanuliikumise juht vürst Boltuš hukkus 1556. aastal Malmõži linna lähistel.

Tantsutuba toimub neljapäeval, 25. aprillil algusega kell 19 Haanja rahvamajas.

See on kõigile tasuta, toetab Eesti Kultuurkapitali Võrumaa ekspertgrupp ning see toimub koostöös MTÜga Fenno-Ugria Asutus.