Kosmosenäitus kutsub seiklema minevikku ja tulevikku

Tartu Ülikooli ajaloo muuseum avab 11. aprillil kell 16 põneva ja kaasahaarava näituse „Eesti jälg kosmoses – kosmose jälg Eestis“, mis Eesti tudengisatelliidi ESTCube-1 stardi eel tutvustab Eesti ja eestlaste panust erinevatesse kosmoseprojektidesse alates Eesti NSVs valmistatud kosmoseaparaatidest ning kuulsast Põltsamaa tuubitoidust tänapäeva moodsate tehniliste lahendusteni.

„Avatav näitus on interaktiivne ja mitmekesine käsitlus kõigest, mis Eestis kosmosetemaatikaga seondub. Näha, katsuda või katsetada saab nii kosmosest inspireeritud tarbekunstiesemeid ja mänguasju kui ka ehtsat eestimaist kosmosetehnikat. Lisaks räägib näitus maavälise elu otsingutest ja nende seosest Eestiga, samuti sellest, kuidas inimene kosmoses ellu jääb ja mis kasu kosmoseteadus ja -tehnika on ühiskonnale toonud. Omaette näituseosa meenutab kosmoseteemade jõudmist inimeste kodudesse  filmide, kunsti ja kirjanduse kaudu,“ tutvustab näituse kuraator Viljar Valder.

Näitusesaalis on võimalik katsetada, kui palju kaalub meie mõistes 1 kg Kuul, Marsil ja Jupiteril; proovida, kui mugav on kosmonaudi magamiskott; näha, kuidas laserkiirtega Maa atmosfääri skaneeritakse, ja vaadata animatsiooni sellest, missugusena kosmoseajastu koidiku ulmekirjanikud ja teadlased meie elu 21. sajandil ette kujutasid .Näitusega kaasnes laste joonistuste võistlus „Eesti aastal 2057“,mille võidutööd samuti on näitusel enesele koha leidnud. 

Kosmosenäituse projekt on saanud teoks koostöös Tallinna Tehnikaülikooli muuseumiga, kus kosmoseuuringute tulevikuarenguid tutvustav näituseosa avatakse juba 16. mail. Viljar Valderi sõnul on ühisnäitus oma sisult unikaalne just seepärast, et kunagi varem ei ole Eesti ja eesti teadlaste, inseneride ning ettevõtete panust kosmoseuuringutesse nii süsteemselt ja süvitsi uuritud ning terviklikult eksponeeritud.

Suured ja väiksed kosmosehuvilised on oodatud ka 13. aprillil kell 12-15 TÜ ajaloo muuseumis toimuvale perepäevale, millega tähistatakse 52 aasta möödumist Juri Gagarini kosmoselennust. Toimuvad temaatilised ekskursioonid „Kosmos ja ühiskond külma sõja ajal“, „Kosmos tänapäeva ühiskonnas“ ja lastele mõeldud ekskursioon „Reis kosmosesse“. Lisaks on kõigil mudilastel võimalik osaleda kosmoseteemalises meisterdamistoas ning osaleda rakettide lennutamises. Huvilistele tutvustab AS Regio satelliitseire kasutamist näiteks üleujutuse teavitusel ja metsanduses.

Näituse „Eesti jälg kosmoses – kosmose jälg Eestis“ valmimist on toetanud Eesti Kultuurkapital. Tartus jääb näitus avatuks 28. veebruarini 2014, Tallinnas 20. detsembrini 2014.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap