Naljapäeval avatakse Võru Linnagaleriis mitu näitust

Esimesel aprillil kell 18 avavad Võru Linnagaleriis näitusi Kärt Hammer, Tanel Tolsting ja Tartu Kõrgema Kunstikooli mööbli- ja tekstiiliosakonna tudengid.

TANEL TOLSTING – isiknäitus “Maalid 2011-2013”

Võru Linnagaleriis avatakse Tanel Tolstingu (1987) esimene isiknäitus. Kunstnikul on hea meel teha oma esimene isikunäitus just Võrus, oma kodulinnas. Väljapanek koosneb viimase pooleteise aasta jooksul Tartu Ülikooli maalikunsti eriala magistratuuris tehtud töödest, mis sisaldavad nii visandi värskust, pooliku töö lummavat terviklikkust, kui ka kummitama jäävaid naturalistlikke portreid ja igapäevaelus muidu märkamatuks jäävaid stseene.

KÄRT HAMMER – maalinäitus “Vaikuse esteetika”

Käesolev näitus pretendeerib puhtalt visuaal-esteetilisele naudingule, heites kõrvale kunsti liigse seletamise ning defineerimise. Kui kunstis midagi on, siis haarab see ise oma vaataja järele. Ning seda, kas seal midagi on, võib igaüks ise otsustada, sest kunstnik pole võimeline andma rahuldavaid definitsioone kõikidele võimalikele vastuvõtjatele. Igaühe kogemise ning mõistmise võime on sama hästi lõputult piiramatu kui ka piiratult lõplik. Sõnad kipuvad visuaalesteetilisi ideid ja väärtusi lämmatama, alla suruma. Teos kaotab oma mõtte, sest iga seletus on aina enam kaotsi minev tõlgendus. Seega teose tekstilise killustamise asemel on eesmärgituks eesmärgiks kunsti puht-intuitiivne kogemine. Heites kõrvale tekstuaalsuse, heidan kõrvale ka liigse vormi. Jättes järele vaid värvi, joone ning lõputu tunnetusliku vabaduse. 

Tartu Kõrgema Kunstikooli tekstiili- ja mööbliosakonna ühisnäitus ” Ooteruum”

OOTERUUM on näitus, mis annab võimaluse tutvuda tootearendusprojektidega PINK ja 8:TOOL , mis on toimunud TKK tekstiili- ja mööbliosakonna koostöös aastatel 2011-2013. Näituste esmaesitlused toimusid 2012 ja 2013. aasta veebruaris Stockholmi Mööblimessil. Projekt PINK algas 2011. aasta sügisel, projekti lähteülesandeks oli luua seljatoeta iste, mille puhul tekstiilmaterjal ja eseme konstruktiivsed osad moodustavad omavahel funktsionaalselt seotud terviku. Projekti käigus valminud pink Kaksikud/Twins ( autorid Kairi Lentsius ja Joonas Riisalu) valiti 2012. aasta sügisel Eesti Disainiauhind Bruno nominendiks. 2012. aasta sügisel alanud projekti 8:TOOL lähteülesandeks oli kasutada toodete loomisel źakaartelgedel kootud autorikangast. Digitaalsed źakaarteljed TC-1 on tekstiiliosakonnas alates 2011. aasta sügisest ja annavad võimaluse ühendada kangadisainis koestruktuurid piltkujutisega ning valmistada tihedakoelist mööblikangast. Valminud 8 tooteprototüübis on kanga disainilahendus seotud tooli välise vormiga. Olulisteks aspektideks toodete loomisel on kasutusmugavus ja teadlikkus materjalide valikul. Mööblimessil esinedes kutse osaleda septembris Londoni Disainifestivali raames toimuval disainiüritusel Tent London , erilist tähelepanu pälvis tool LEELO (autorid Maria Kuusik ja Mari Kõrgesaar). Projektides on aastatel 2011-2013 osalenud Helen Teigar, Hertta Võido, Jaanus Paaver, Joonas Riisalu, Kadri Nutt, Kairi Lentsius, Kaisa Krusenberg, Kaisi Rosin, Kersti Teenu, Kristi Haav, Kristina Allik, Kristjan Allik, Kätlin Lõbu, Leelo Moor, Liis Saare, Liis Somelar, Maarja Leola, Mait Rätsep, Mari Kõrgesaar, Maria Kukk, Maria Kuusik, Maria Sõber, Mario Kroon, Marju Nurk, Marko Siimann, Merike Neudorf, Mihkel Mölder, RainerKlement, Reela Nigul, Riin Kivisild, Sarah Kopli, Taavi Sööt, Tiina Ree Projekte on juhendanud Monika Järg, Jaak Roosi, Katrin Trumm, Aet Ollisaar. OOTERUUM on peatus juba toimunud ja alles kavandatavate kostööprojektide reas. OOTERUUMI ekspositsioon sisaldab valikut projektide PINK ja 8:TOOL käigus valminud toodetest. Kõigil eksponeeritud istmetel võib OOTERUUMIS julgelt istuda!

Näitused jäävad avatuks kuni 25. aprillini. Galerii on avatud tööpäeviti kell 12:00 – 18:30 ning Võru Kandles toimuvate ürituste ajal. Näituse külastamine on tasuta. Võru Linnagalerii leiad internetist – www.vorulinnagalerii.ee ja Facebookist.