Keeda muna õigesti!

Munapühade ajal on paslik meelde tuletada, kuidas keeta mune. Näpunäiteid muna keetmiseks jagab Tallegg oma kodulehel.

Aseta munad õrnalt tühja keedunõusse. Kata munad umbes 2,5 cm kõrguselt veega. Soola lisades on mune hiljem kergem koorida. Kui lisate keeduveele äädikat või soola, siis munavalge valgud hüübivad kiiremini ning keetmisel tekkivad praod “kleepuvad” kiiresti kinni.Keetmise aeg sõltub sellest, millist tulemust ootate. Alltoodult annab Tallegg mõned soovitused, millega katsetada, kuid tegelik keetmise aeg sõltub munade suurusest, keedetavate munade hulgast, munade temperatuurist, millega nad keedunõusse pandi ning keetmisvee temperatuurist.

“Pehmed” ehk vedelad munad – keeda 3-5 minutit, munavalge munakoore alt  kergelt hüübinud, sisemine munavalge piimjas; munakollane on vedel.

Parim serveerida munatopsis: aseta muna laiem ots allapoole, lõika peenem ots noaga pealt ära ning söö lusikaga.


Poolvalmis munad – kõvaks keedetud ja “pehmete” munade vahepealne variant. Keedetakse 5-6 minutit, mis annab pooleldi vedela munakollase ning piisavalt tugeva munavalge, et muna koorida saaks.

“Kõvad” munad – Keeda 10-15 minutit; 10 minutit keetes saavutab tumeda kollase pisut pastase konsistentsiga rebu; 15 minutit keetes on munakollane värvuselt helekollane, konsistentsilt tugev ja kuiv.

Üks kõvade munade valmistamise tehnika veel: Aseta munad 1 kihiliselt potti ning kata veega (~2,5 cm üle munade.  Kui vesi saavutab keemistemperatuuri, eemalda nõu tulelt ning kata kaanega. Hoia suuri mune (L) vees 17 minutit ning Hiidmune (XL) 20 minutit. Peale aja möödumist vala vesi keedunõust välja, jahuta munad ja serveeri. 

Lõpetades keetmise, vala keedunõust välja kuum vesi ning asenda külma veega. Hoia mune jahedas vees vähemalt 10 minutit ning kui võimalik, lisa veele jääkuubikuid.  Alusta munade koorimist ja serveerimist siis, kui munad on täiesti maha jahtunud.

Hea teada:
– Parimate “kõvade” munade keetmiseks kasuta mune, mis on vähemalt 3-5 päeva vanad. Väga värskeid mune on hiljem raske koorida.
– Hoia mune enne keetmist toatemperatuuril 20-30 minutit. Kui keeta toatemperatuuril hoitud mune, siis on väiksem tõenäosus, et munakoor keetmisel katki läheb. Samuti on keetmise aeg ca 1 minut lühem kui otse külmikust võetud kanamunadel.
– Vali õige suurusega keedunõu – mune ei tohiks olla rohkem kui 1 kiht potis. 2-3 kihis mune keetes võivad nad ebaühtlaselt valmida.
– Hoidu munade ülekeetmisest, sest siis tekib munakollase ümber rohekat tooni sõõr.