Parimad karjakasvatajad on Tõnu Post ja Aldo Vaan

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, parim piimakarjakasvataja Tõnu Post, parim lihaveisekarjakasvataja Aldo Vaan ning Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimees Raul Rosenberg. Foto: Artur Sadovski
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, parim piimakarjakasvataja Tõnu Post, parim lihaveisekarjakasvataja Aldo Vaan ning Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimees Raul Rosenberg. Foto: Artur Sadovski

Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES) valis 2012. aasta parimaks piimakarjakasvatajaks Tõnu Posti Kõljala Põllumajanduslikust OÜst ning parimaks lihaveisekarjakasvatajaks Aldo Vaani Oüst Topi Mõis. Aunimetused anti kätte täna, Eesti Vabariigi 95. aastapäevale pühendatud aktusel põllumajandusministeeriumis.

„Võitjad jäid silma sellega, et nad on pikka aega karjakasvatusega tegelenud ning näidanud stabiilselt väga tublisid tulemusi,” ütles MESi juhatuse esimees Raul Rosenberg. „Parima karjakasvataja tiitliga tunnustame suurt pühendumust ja pikaajalist tööd.”

Parima lihaveisekarjakasvataja juures hinnatakse karja suurust, puhtatõulisust, samuti söötmis- ja pidamistingimuste nõuetele vastavust ning ka näitustel osalemist. Mõlema aunimetuse puhul jälgitakse tootmisüksuse heakorda, ettevõtte jätkusuutlikkust ja majandustulemusi. Parima piimakarjakasvataja väljaselgitamisel arvestatakse piimarasva ja -valgu kogutoodangut aastalehma kohta, somaatiliste rakkude arvu piimas ning samuti lehmade tõuaretust ja näitustel osalemist.

Pärast esmast valikut esitatud kandidaatide seast jäi sõelale neli piimakarja- ja neli lihaveisekarjakasvatajat, keda konkursi komisjon käis külastamas ettevõtetes kohapeal.

MES valib parimaid piimakarjakasvatajaid koostöös Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu, Jõudluskontrolli keskuse, Eesti maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi, põllumajandusministeeriumi ja veterinaar- ja toiduametiga. Parimat piimakarjakasvatajat valitakse alates 2000. aastast ning parimat lihaveisekarjakasvatajat alates 2006. aastast.

Parima karjakasvataja aunimetus koos skulptor Vergo Verniku teosega ”Vasikas” anti üle neljapäeval, 21. veebruaril põllumajandusministeeriumis Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud aktusel.