Rakveres väitlesid noored üle Eesti

Nädalavahetusel toimus Rakvere gümnaasiumis Eesti Väitlusseltsi korraldusel keskkoolinoorte Eesti meistrivõistluste teine etapp. Kaks päeva kestnud võistlusel pidid üle kogu riigi kokku tulnud gümnasistid eitama või jaatama seda, kas riigi kulul kõrghariduse saanud noored peaksid töötama vähemalt kolm aastat pärast hariduse omandamist Eestis.

Rakvere gümnaasiumi abituriendi Mihkel Veski sõnul peeti võistluse esimene etapp novembris Viljandis. Toimumiskoht valitakse üldiselt selle järgi, kus väitlusseltsi arvates oleks vajalik väitlustegevust arendada. “Isehakanud klubid kipuvad sageli ära vajuma,” rääkis Veski. Nii oldigi väitlusseltsis üsna rõõmsad, kuuldes, et Rakvere gümnaasiumi väitlusklubi ikka veel tegutseb, ning otsustati meistrivõistluste teine etapp korraldada just Rakveres.

Võistluse avamisel sõna võtnud Eesti Väitlusseltsi juhataja Margo Loor kutsus noori üles väitlustegevust populariseerima ning kaasama väitlusklubidesse ka oma sõpru ning tuttavaid.

Rakverest osales meistrivõistluste teisel etapil kaks võistkonda, mõlemad Rakvere gümnaasiumist. Kokku võttis võistlusest osa 28 meeskonda. Seekordne võit läks Pärnu Koidula gümnaasiumile. Rakvere väitlusmeeskonnad saavutasid 12. ja 21. koha.

Mihkel Veski sõnul on eduka väitlemise väga oluliseks osaks kogemus. Rakvere gümnaasiumis on väitlusklubi tegutsenud alles poolteist aastat ning see algatati õpilaste initsiatiivil. “Oleme küll üsna vähe tegutsenud, kuid arengut on iga korraga näha,” rääkis Veski sellest, et eduka väitlemise taga on kindlad oskused.

Väitlus on kindlate reeglitega võistlus tugevama argumendi eest. Väitlusseltsi kodulehel on kirjas, et väitluse olulisemaid ja efektiivsemaid osi on demokraatlike väärtuste levitamine ning õpetamine, kuna selles on kesksel kohal sisukam argument, tolerantsus eri maailmavaate suhtes ning oskuslik eneseväljendus. Kahepäevasel võistlusel osales ligi sada noort.