Moostes toimuvale võistluskontserdile pürgijate arv ja tase oli muljetavaldav

 

26.-27. aprillil 2013 Põlvamaal, Mooste mõisas toimuval XIV eesti rahvamuusikatöötluste festivali võistluskontserdil osalejad on selgunud. Igal kevadel Mooste mõisas toimuv eesti rahvamuusikaseadete konkurss on järjekordselt tõestanud suurt populaarsust muusikute seas.

Kevade esimesele suuremale folgipeole registreerus 27 kollektiivi nii Eestist kui ka Poolast, Venemaalt, Mordvast ja Rootsist.

Kuna võistluskontserile pääsejate arv on kontserdi pikkuse tõttu piiratud, siis valis MTÜ Folgisellide Selts välja 20 nominenti, kes hakkavad võistlema võistluskontserdi peapreemiale. Juba neljateistkümnendat korda festivali korraldavale toimkonnale oli võistlema pürgijate arv ja tase muljetavaldav. Esimest korda tuli eitav vastus anda seitsmele kollektiivile ligi 40 osalejaga.

2013. aasta võistluskontserdil osalevad:

 • SINGELUS ( Tartu)
 • FORON DOCE (Värska )
 • VEA (Tarvastu)
 • TUULEPUU (Karksi -Nuia)
 • VEDAN KOLOD (Venema)
 • MEREMA (Mordva)
 • duo Karolina Cicha, Bart Palyga (Poola)****
 • Eesti-Mordva Seltsi folklooriansambel “Vastoma” (Tallinn)
 • Eesti Poolakate Selts Polonia (Tallinn)
 • EPIFOLIUM (Tallinn)
 • MAV (Tallinn)
 • MIDRID (Viljandi)
 • ARS APTA 3 (Viljandi)
 • duo Sandra Sillamaa, Jalmar Vabrana (Viljandi)
 • duo Kulno Malva , Tõnis Kirsipuu (Viljandi)
 • EBAKÕLAR (Tartu)
 • WIGLA (Tallinn)
 • MÄLUTAGUNE (Tallinn)
 • KRÜÜT (Harjumaa)
 • Nolens Volens (Harjumaa)

XIV EESTI RAHVAMUUSIKATÖÖTLUSTE FESTIVALI LÄBIVAKS TEEMAKS ON KA SELLEL AASTAL kultuuriline mitmekesisus Eestis, erinevate rahvuste lõimumine eesti rahvamuusika kaudu ning rahvamuusika järjepidevus tänapäeva muutuvas ajas, uutes vormides ja traditsioonides säilitades sideme vana ja uue vahel.

Festivali ainulaadsus põhineb loomingulisel võistluskontserdil, mis toimub laupäeval, 27 aprillil kell 18.00 Mooste Folgikojas ning nõuab võistlejatelt põhikomponendina eesti rahvamuusika tundmist, häid interpreteerimisvõimeid ja muusikaliste seadete oskust. Esinejate oskusi hindab professionaalidest koosnev viieliikmeline žürii.

Võistluskontsrdil osaleja esitab 2 lugu:

 • kohustusliku loo seade, milleks on “Õtak tulõ” (Põlva kihelkonna rahvalaul),
 • oma paikkonnast pärineva eesti rahvamuusika seade, mille algmaterjaliks on algriimiline regilaul, uuem riimiline rahvalaulu, pillilugu või tantsuviis.

Võistluskontserdil osalevad rahvusvähemused või välismaalased esitavad teise loona oma maa või paikkonna rahvamuusikal põhineva seade, säilitades seal keelelise ja kultuurilise omapära.

Võistluskontserdi peapreemiaks on 1000 eurot.

Lisaks võistluskontserdile kuulub festivali programmi ühislaulmised Mooste järve ääres Uma Pido kooridega, simman TeateTantsus osalevate tantsurühmade ja festivalil osalevate muusikutega, esivanemate öine mälestamine looduslikes pühapaikades ning loomulikult vabalava kontserdid Veskitetris.

Festiavali peakontsert lõpeb 27 aprilli südaööl autasustamisega.

Festivali peakorraldajaks on MTÜ FOLGISELLIDE SELTS.