Metsapealinnas Rakveres algasid kirikupäevad „Usk varna?“

Kirikupäevade raames toimub ka õhtu kirjanike seltsis

Pühapäeval, 2. detsembril algasid koguduste koostöös peetavad V Rakvere kirikupäevad pealkirja all „Usk varna?“, mille avas Rakvere koguduste ühine jumalateenistus Rakvere Kolmainu kirikus, millele järgnes advendiküünla süütamine Rakvere linna keskväljaku jõulupuul. Esimese advendi tähistamine juhatas sisse viienda Rakvere kristlike kirikute, linna, kultuurikeskuse ja eraettevõtjate koostöös toimuva kirikupäevade nädala. Rakvere kui 2012. aasta metsapealinna kirikupäevade pealkiri „Usk varna?“ juhatab küsima usu tähtsuse üle tänases eesti ühiskonnas. Kas usk kuulub varna või tuleks varnast võtta?

Usu kohast ja rollist nende elus ja loomingus kõnelevad kirjanikud Tõnu Õnnepalu ja Kaur Kender Hannes Hermaküla juhitaval vestlusõhtul „Kirjaniku usk“. Maailma tuleviku ja selle võimaliku lõpu üle arutlevad kolmapäevasel populaarteaduslikul tulevikukonverentsil majandusmõtleja ning -analüütik Peeter Koppel, usundiuurija ning maiade asjatundja Tarmo Kulmar ja usuteadlane Heiki Silvet. Vastamisi astuvad religiooni ja teaduse vahekorda klaarima üks füüsikaõpetaja ning usundiõpetaja, avatakse Pereraadio Rakvere stuudio ning peetakse maha taas kolmetunnine teleprogramm, mida võimalik jälgida kõigil huvilistel nii raadotseetris kui pildiraadios ning mida juhib Maalehe ajakirjanik Bianca Mikovitch.

Esmakordselt toimub Rakveres kuldpulmapaaride õnnitlemine. Rakvere kogudused koostöös Lääne-Viru maavalitsusega kutsuvad just kirikupäevade raames kokku kuldpulmapaare kogu maakonnast, et esile tõsta perekonda ja väärtustada abielu nende inimeste kaudu, kes selles meile eeskuju annavad. 7. detsembril kella 14-ks kogunevad kuldpulmapaarid Kolmainu kirikusse pidulikule aktusele, kus kuldsetele paaridele antakse üle maavanema tunnustus ning tähtpäevalisi tervitab oma lauludega Ervin Lillepea.

Metsapealinna kirikupäevad 2012 „Usk varna?“ ajakava

Esmaspäev 3.12

17.00 suur õhtuteenistus õigeusu traditsioonis ja kirikuslaavi keeles Rakvere Jumalaema Sündimise õigeusu kirikus (Tallinna tn 17)
19.00 teaduse ja usu õhtu „Schrödingeri kassist Bascali kihlveoni“ Rakvere Eragümnaasiumi aulas (Tööstuse 12)

Teisipäev, 4.12

10.00 õigeusu liturgia Neitsi Maarja templisseviimise pühal kirikuslaavi keeles, Rakvere Jumalaema Sündimise õigeusu kirik
17.00 loeng „Õigeusu pühakoja sisekujunduse tähendus“, Rakvere Jumalaema Sündimise õigeusu kirikus (Tallinna tn 17

Kolmapäev, 5.12

14.00 avalik loeng „Religiooni tähtsus kasvatusprotsessis“, kõneleb Maria Tilk TLÜ Rakvere kolledžis (Pikk 40)
18.00 populaarteaduslik tulevikukonverents „Mida arvata aja(loo) lõpust?“ Lääne-Virumaa keskraamatukogus (Lai 7), kõnelevad usundiuurija Tarmo Kulmar, majandusmõtleja Peeter Koppel, teoloog Heikki Silvet.

Neljapäev, 6.12

19.00 kirjanduse ja religiooniõhtu „Kirjaniku usk“, külas kirjanikud Tõnu Õnnepalu ja Kaur Kender, moderaator Hannes Hermaküla kohvikus Art Cafe (Lai tn 13)

Reede, 7.12

18.00 Pereraadio Rakvere stuudio avamine ja kohtumine raadio tegijatega „Vaata raadiot“ Rakvere Kolmainu koguduse noortemajas (Pikk 19)
19.00 noorteprogramm „Uskumatu“ Rakvere Karmeli koguduse palvelas (Koidula 15).

Laupäev, 8.12

12.00-15.00 raadioprogramm Usk varnast saatejuht Bianca Mikovitšiga Rakvere Loovuskeskuses (Tallinna 18a)
12.00-18.00 advendiaja palve- ja tänupäev Rakvere Metodistikirikus (Laada 21)
19.00 Jumala ligioluteenistus muusika ja kogemuslugudega Rakvere Metodistikirikus (Laada 21)

Pühapäev, 9.12

13.00 advendiaja Suur käsitöötuba Rakvere Kolmainu koguduse noortemajas (Pikk 19)
16.00 õigeusu meeskoori Credo kontsert Rakvere Jumalaema Sündimise õigeusu kirikus (Tallinna tn 17).

Täpsemat infot kirikupäevade sündmuste kohta saab kodulehelt www.karmel.ee/kirikupaevad

Share via
Copy link
Powered by Social Snap