Pühapäeval esitletakse Kuie koolis rahvarõivakostüüme

Pühapäeval, 9. detsembril kell 11.30 esitletakse Eesti erinevate paikade vastvalminud rahvarõivakostüüme Eesti vabaõhumuuseumi Kuie koolimajas, kui järjekordne lend lõpetab Rahvakultuuri Keskuse rahvarõivaste valmistajate kooli.

Rahvarõivaste valmistajate kooli vormis toimuva täienduskoolituse eesmärk on välja õpetada oma paikkonna rahvarõivaid, ajalugu ja kultuuri tundvaid inimesi. Oluline on kursuslaste töö Eesti rahva muuseumis originaalesemete ja arhiividega. Lisaks sellele, et tuginedes autentsetele muuseumiesemetele õpitakse valmistama endale rahvarõiva komplekti koos lisanditega, nõustavad lõpetanud ka kodukoha tantsu- ja koorikollektiive rahvarõivaste valikul ja kandmisel.

Rahvarõivaste valmistajate kool on tegutsenud Rahvakultuuri Keskuse juures 25 aastat ja õpetust on saanud üle 200 inimese kõikjalt Eestist: põhiliselt käsitööõpetajad ja käsitööringide juhid, aga ka tantsurühmade juhid ning teised huvilised. Kooli lõpetanutel on edaspidi võimalus taotleda rahvarõivameistri kutsetunnistust.

Rahvarõivaid õpetavad valmistama asjatundjad Reet Piiri, Igor Tõnurist, Silja Nõu, Silvi Allimann, Virve Valtmann-Valdson, Piia Rand, Maire Kuningas ja Virve Pikk.

Õppetöö korraldamist toetas Eesti kultuurkapital.

Selle aasta lõpetajad:
Ester Pomerants – Vastseliina naise kostüüm
Eveli Kuuse – Rakvere neiu kostüüm
Gitta Truus – Kuusalu naise kostüüm
Heidi Renzer – Jõelähtme naise kostüüm
Kadi Laur – Reigi naise kostüüm
Katarina Orlova – Otepää naise kostüüm
Katrin Rannu – Kuusalu naise kostüüm
Kersti Aru – Hageri naise kostüüm
Maie Kalbus – Audru naise kostüüm ja Mihkli mehe ülikond
Marge Karu – Põhja-Eesti mehe ülikond
Margit Pinna-Valge – Jõhvi naise kostüüm
Meiri Hoogand – Kihelkonna naise kostüüm