Pelgulinna kooli mahetoiduvõistluse võitsid
kapsa-hakklihavorm ja kohupiimakook

Fotod: Tatjana Lind.

Tallinnas Pelgulinna gümnaasiumis toimus mahetoidu päev, mille raames valmistasid õpilased omatehtud retseptide järgi mahedast toorainest koolitoitu.

10. detsembril toimub samalaadne mahetoidu päev Saku vallas Kurtna Koolis, kus toitu valmistavad 2. ja 4. klass, samuti on kaasatud õpetajad ja lastevanemad. Söögitegemist juhatab Ööbiku gastronoomiatalu peremees Ants Uustalu koos kondiiter Kertu Lukasega.

“Ma arvan, et need lapsed, kes võistlusel osalesid ja mahetoorainest süüa valmistasid, said olulise kogemuse võrra rikkamaks,” ütles lapsi juhendanud ja žüriisse kuulunud Eesti Kulinaaria Instituudi liige, Laulasmaa SPA peakokk Angelica Udeküll. “Oli näha, et lastele on maheteema uus info ja kindlasti aitas taoline võistluse vormis kokkamine neis tekitada huvi ka mahetoidu vastu. Noored olid tõesti väga tublid! Mind isegi hämmastas, kui hästi köögis hakkama saadi ja kui maitsvad road lõpuks hindamiseks
serveeriti. Eriti selles valguses, et levinud arvamuse kohaselt ei valmistata paljudes kodudes enam süüa, nii nagu see oli kombeks veel paarkümmend aastat tagasi ja et lapsed toituvad sageli poolfabrikaatidest, kiirtoidust, krõpsudest jmt. Tegelikult ei ole asi üldse nii nukker: lapsed oskavad süüa teha küll, ka mahetoorainest, mis pakkus aeg-ajalt üllatusi, sest vahel reageerivad mahetoorained mõneti erinevalt tavapärastest toorainetest. Aga see oli ka ürituse eesmärk, et lapsed saaksid proovida
mahetoorainest toitu valmistada ning tunnetada maitseid.”

Parimaks põhiroaks sai nii žürii kui ka toitu valmistanud õpilaste poolt kapsa-hakkliha vorm riisiga, parimaks magustoiduks kohupiimakook (korvike), mis oli kaunistatud uhke endavalmistatud küpsise ja astelpajumarjadega.

Võistlesid 8.-9. klassi võistkonnad. Igasse võistkonda kuulus neli õpilast, kes olid ise retseptid ette valmistanud. Kokku osales mahetoidu valmistamise võistlusel 20 last. Žüriis oli viis õpilast kooli õpilasesindusest ja viis täiskasvanut. Osalejatele tutvustati ka mahepõllumajandust ja mahetoidu temaatikat.

Loe lähemalt mahepõllumajanduse kohta www.maheklubi.ee

Share via
Copy link
Powered by Social Snap