Toidupank pöörab tähelepanu toiduga ümberkäimisele

Toidupank käivitab homsel rahvusvahelisel toidupäeval, 16. oktoobril kolme nädala pikkuse teavituskampaania, mille eesmärgiks on pöörata tähelepanu puudustkannatavatele lastele ning eestlaste vähesele vastutustundlikkusele toiduga ümberkäimisel. Kampaaniaga kutsub Toidupank üles kõiki inimesi tarbima toitu mõistlikult ning paneb toidutööstustele südamele, et tootmisülejääkidega tuleks toimida eetiliselt.

„Meile valmistab kõige suuremat muret see, et iga viies Eestis kasvav laps teab liigagi hästi, mis tunne on õhtul tühja kõhuga magama minna,“ nendib Eesti Toidupanga tegevjuht Piet Boerefijn. „Samas läheb iga päev raisku sadu tonne söömiskõlbulikku toitu. Ma olen näinud nii palju peresid, kes ei oska enam kuskilt abi küsida – toimetulekutoetus on 76,70 eurot kuus, aga sellega ei tule ju keegi toime.
Ja kui peres on lapsed, siis 19-eurone lastetoetus arvatakse sellest veel maha. See pole õiglane ning neid numbreid ei usu Lääne Euroopas eriti keegi,“ ütleb Boerefjin, kes juhib tänaseni juba 20 aastat tegutsenud Eesti-Hollandi Heategevusfondi Päikeselill. Fond on jaganud selle aja jooksul toetusi kokku enam kui 950 sotsiaalprojektile kõikides maakondades.

Õiguskantsleri, lasteombudsman Indrek Tederi veebruaris 2012 avaldatud hinnangul elab Eestis absoluutses vaesuses üle 45 000 lapse – st iga viies laps elab peres, kus sissetulek leibkonnaliikme kohta kuus jääb alla 186 euro. Kui lisada vaesusriskis elavad lapsed, puudutab vaesus rohkem kui 63 000 last. „Vaesusest tulenevalt on need lapsed sunnitud elama vähemal või rohkemal määral toidunappuses. Tervislikust toitumisest ei saa rääkidagi,“ kommenteerib Boerefjin statistikat.

Samal ajal visatakse Euroopa Komisjoni andmetel Eesti kodumajapidamistes ära ligi 230 tonni toidujäätmeid päevas. Selle hulgas on päris palju sellist toitu, mille raiskuminekut õnnestuks vältida. Lisaks viskavad tootmisprotsessi käigus märkimisväärse koguse söömiskõlbulikku toitu ära tootjad ja töötlejad ning samuti jääb iga päev kauplustes, ladudes ja toitlustusasutustes paratamatult üle suur hulk kvaliteetset toitu, mida lihtsalt ei jõuta ära müüa. Kuigi täpsed andmed täna puuduvad, puudutab see igal juhul tuhandeid tonne söögikõlblikku toidukaupa. Kampaania raames on avatud ka annetustelefonide numbrid 900 9005 (2 eurot) ning 900 9010 (8 eurot).

Kampaania korraldajaks on Eesti Toidupank. Projekti rahastab regionaalministri valitsemisala ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital.
Toidupank on asutatud 2010. aasta märtsis Eesti-Hollandi Heategevusfondi Päikeselill ja Swedbank’i poolt. Toidupanga tegevust toetab alates 2010. aastast Avatud Eesti Fond. Toidupank võtab kaubandusest ja tootmisest vastu peagi realiseerimistähtaja ületavaid tooteid, komplekteerib vabatahtlike abiga toidukastid ja jagab need laiali enim puudust kannatavatele inimestele ja peredele, aidates nõnda kaasa raiskamise vähenemisele ühiskonnas ja jagades toiduabi sinna, kus on sellest puudus.