Tänavuse Kangro preemia saab Lauri Sommer

Lauri Sommer Räestu aias. Foto: last.fm

Tänavu juba 23. korda välja antava Bernard Kangro kirjanduspreemia võitis Lauri Sommer oma Võrumaa-ainelise teosega “Räestu raamat”.

Sommeri raamat pälvis tunnustust kui üks hea näide Lõuna-Eesti külaelu, maastiku ja tavade isikupärasest talletamisest. Teos on oluline kultuuri- ja koduloo seisukohalt. Tegu on sooja, südamliku ja meditatiivse raamatuga, täis rikkalikke isiklikke mälestusi.

“Võrumaal üles kasvanud lapsena tundsin, et kogu mu lapsepõlv on üles kirjutatud,” ütles üks žürii liikmetest. “Tajusin lugedes suurt ühisosa.”

Raamatu esimeses osas teeb Sommer põike oma lapsepõlvekandi Sänna külaellu ja oma suguvõsa lukku. Esitatud on mitme põlvkonna saatused, tuues võrdlusi tänapäeva elu-oluga. Teises pooles on juttu Sänna trubaduurist Artur Adsonist ja Sännas sündinud kirjanikust Juhan Jaigist, kelles Sommer leidis neid uurides oma hingesugulased.

Kangro preemia žüriisse kuulusid tänavu Kersti Kattai Võru maavalitsusest, kirjandusteadlane Janika Kronberg, Võrumaa keskraamatukogu direktor Inga Kuljus, ajakirjanik Elina Allas, Võrumaa muuseumi teadur Arthur Ruusmaa, Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi emakeele- ja kirjanduse õpetaja Merle Sulg ja seeniorajakirjanik Liina Valper.

Auhinna annab Võru maavanem Andres Kõiv Lauri Sommerile pidulikult üle Sänna kultuurimõisas neljapäeval, 27. septembril kell 18. Lauri Sommeri laulu ja juttu on oodatud kuulama kõik huvilised.

Võru maavalitsus annab Kangro preemiat välja alates 1990. aastast eesmärgiga teadvustada ja väärtustada Võrumaaga seotud kirjanike loomingut. Preemia saab autor, kelle loomingus kajastub Võrumaa või kes on pärit Võrumaalt. Esimese preemia laureaat oli Võrumaal Vana-Antsla vallas sündinud luuletaja, proosakirjanik ja kirjandusteadlane Bernard Kangro (18.09.1910-25.03.1994) ise. Täna, 18. septembril on Kangro 102. sünniaastapäev.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap