Kuhjaveres mängiti kahe päevaga 20 näitemängu

Kuhjavere teatrifestivali patroon Kalju Komissarov. Foto: erakogu

Eelmise nädala laupäeval ja pühapäeval Suure-Jaani vallas Kuhjaveres peetud külateatrite festivali olulisemad märgusõnad olid näitlejate enutsiastlik ja keskendunud mäng ning publiku vaimustatud  kaasaelamine. Kultuuriminister Rein Lang kiitis sündmusel eestlaste tahet ja pealehakkamist rahvakultuuri arendada. Näiteseltskondadele jagas nõuandeid festivali patroon Kalju Komissarov.

VIII Kuhjavere külateatrite festivali avas külavanem Romeo Mukk. Peakorradaja Urve Mukk ütles, et laupäeval kogunes Kuhjaveresse tublisti üle 400 näitleja ja pealtvaataja.

“Autosid teatrihuviliste seltskondadega tuli pidevalt juurde,” lausus Mukk. “Pühapäeval korrigeeris hommikupoolne vihmasadu mõneti publiku arvu. Näitlejaid see ei heidutanud. Keskendunult mängiti paduvihmas ja teeniti tugev aplaus.”

Festivali  külastanud kultuuriminister Rein Lang väljendas oma sõnavõtus vaimustust Eesti erinevates paikades püsiva tõsise huvi üle teha harrastusteatrit: “Eestlaste tegevus rahvakultuuri säilitamisel ja arendamisel on maailmas ainulaadne ja austust vääriv. Teistele piirkondadele tasub eeskujuks tuua Kuhjavere elanike head koostööd nii külasiseselt kui ka toetajate ja abistajatega kaugemalt, see tagab teatripäevade igakülgse kordamineku, ” toonitas Lang.

Ikka koos Kalju Komissaroviga

Kuhjavere teatripäevade patroon, Viljandi kultuuriakadeemia juhtiv teatriõppejõud Kalju Komissarov nimetas sündmust igati huvitavaks ja põnevaks. Ta ütles vahetult pärast näitemänge igale trupile oma arvamuse lavastamisest ja näitlemisest ja andis  soovitusi edasipidiseks.

“Arutelul Kalju Komissaroviga tuli jutuks festivali edasine korraldus,” rääkis Urve Mukk. “Jõudsime arvamusele, et 10 etendust mõlemal päeval on ikka viimane piir. Pole võimalik võrrelda ka võrreldamatuid, näiteks kooliõpilasi ja poolprofessionaale, mistõttu tuleks etendused paigutada omaette rühmadesse.”

Kuhjavere koogitelgi perenaine Mare Passaia talust. Foto: erakogu

Traditsiooniliselt olid perenaised avanud teatripäevade koogitlegi, kus sai valida ka oma lemmikküpsetisi. Kõige maitsvamaks osutus Passaia talu perenaise Mare Lemmingu küpsetatud kook ja eripreemia pälvis Linda Kuusik.

Kuhjaveres hakati teatrifestivali korraldama 2005. aastal. Kõigil kordadel on uue näitemänguga esinemas olnud Avinurme suveteater Malle Pärna juhendamisel.

Publiku lemmikud Kuhjavere teatrifestivalil

Esimesel päeval:
Naisosatäitja – Annika Anton – Ruhnu Manni osatäitja Krabi külateatrist Võrumaalt
Meesosatäitja – Ruslan Levatsev – Matilda rollis lavastuses “Telemaania 2”  – Maimu ja Matilda näiteringist Tartumaalt
Trupp – Krabi külateater, kes etendas mereröövliteemalist muusikalist komöödiat “Ruhnu Mann”. Loo autor ja lavastaja on selle trupi hing Marje Mürk.
Ära märgiti tervikliku rollilahenduse eest Virve Niinpalu Tänassilma rahvamaja näiteringist Vananaistesuvi.

Teisel päeval:
Parim naisroll – Merike Kernu – Maiu osatäitmise eest Alburahva teatri etenduses “Võõras mees majas”
Parim meesosatäitja – Peter Wüthrich – Rohilaiu rolli eest Jüri Tuuliku „Andersonis” Võhma Rassijate lavastuses
Parim trupp – Seasaare näitemänguselts Viljandist
Ära märgiti Abja näiteringi “Kirjad elust” lavastus kui kompaktne Eesti elu kajastus.

Jaan Lukas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap