Täna algab Põlvamaal ökofestival “Rohelisem elu”

Neljapäeval, 16. augustil saab Põlvamaal alguse seitsmes ökofestival „Rohelisem elu“, mis seekord on keskendunud rohelise energia teemadele.

Festivali juhatab sisse kell 11 algav seminar “Rohelise energia maja”, mis käsitleb energiasäästlike hoonetega seotud teemasid ning viib huvilised Põlvasse ehitatavat passiivmaja uudistama.

„Enamik meist on aru saanud, et vanaviisi loodusressursse edasi kulutada enam ei saa. See on väga kulukas ning vaja on taas leida tasakaalupunkt inimese ja keskkonna vahel,“ tõdes festivali patroon – Riigikogu kultuurikomisjoni esimees ning endine Põlva maavanem Urmas Klaas. „Me võime loodusele palju kurja teha, kuid meie võimuses on ka väga palju head teha, kui me teadlikult tegutseme,“ nentis Klaas. Tema sõnul õpetab traditsiooniks saanud ökofestival muuhulgas näiteks, kuidas energiat säästa ja kallineva elektrihinnaga toime tulla ning kuidas tervislikku tasakaalustatud toitu valmistada.

16.-20. augustil toimuva festivali programmi mahuvad Põlvamaa eri paigus toimuvad seminarid, õpitoad, talgud ja loodusretked. Nii näiteks ehitatakse Moostes ühise töötoa käigus valmis väiketuulik kodumajapidamistes kasutamiseks. Seminaril “Roheline kool” jagatakse kogemusi kohalikust koolitoidust, loodusharidusest ja energiasäästlikust koolimajast. Lõkkeloengul arutletakse koos Anu-Mall Naaritsa, Aivar Ruukeli ja Indrek Maripuuga , kas elukorraldus, mida iseloomustab lähenemine “rohkem on parem”, on kestlik.

Elava looduse sõbrad on oodatud ökofestivali liblikalaagrisse, vähipüügiööle ja sipelgariiki. Ulukite jälgi aetakse Nohipalus ning loodusemees Georg Aher viib huvilised botaanilisele õpperetkele. Oma käed loodusliku mitmekesisuse säilimiseks saab külge lüüa Piusa harivesilike talgutel.

Ökofestivali projektijuhi Ulla-Maia Timmo sõnul on festivali õpitoad ja retked ootuspäraselt menukad ning mitmete ürituste kohad on juba viimseni broneeritud. Täpsemat infot programmi kohta saab internetist www.ecofest.ee “Küll aga mahuvad kõik rohemeelsed ja loodusesõbrad pühapäeval Põlva Talurahvamuuseumis toimuvale suurele perepäevale,” lisas Timmo.

Festivali perepäeval, 19. augustil saab Põlva Talurahvamuuseumis Karilatsis rohelist elu oma käega katsuda ja kogeda. Õpitubades saab kaasa lüüa näiteks jäätise ja või valmistamisel, õppida piirdeaeda rajama ning laastule maalima. Mänguasjamuuseumi eestvedamisel kutsutakse huvilis vana-aja mänguasju meisterdama. Avatud on rohe-, mahe-, muhe-, toidu- ja näputurud. Perepäeva muusikalise meelelahutuse eest kannavad hoolt Maarja-Liis Ilus ja Peeter Rebane ning lõõtsamehed.

Põlvamaa ökofestivali “Rohelisem elu” eesmärk on kujundada inimestes keskkonnahoidlikke väärtushinnanguid, populariseerides loodushoidu ning säästvat eluviisi.

Ökofestivali korraldab SA Põlvamaa Arenduskeskus koos Põlva Maavalitsuse ja Põlvamaa Omavalitsuste Liiduga. Festivali toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus

Lisainfo: Kaire Mets, Põlvamaa Arenduskeskuse juhataja
Tel: 506 6568, 799 8958
kaire.mets@polvamaa.ee
www.polvamaa.ee

2 thoughts on “Täna algab Põlvamaal ökofestival “Rohelisem elu””

  1. Plussenergia maja hind ligikaudu 2-3 tuhat eurot.

    Mida tähendab plussenergia maja?
    Plussenergia maja tähendab, et omanik võib hoone poolt toodetud energia ülejäägi energiavõrku tagasi müüa, ehk hoone ekspluateerimise käigus tekib kulu asemel tulu-maakeeli,küte ja elekter on tasuta…http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/03/plussenergia-maja-hind-ligikaudu-30-000_31.html

    Kuidas saab kõige odavamalt plussenenergia maja ja kõige tervislikuma maja?
    Kõikse odavamalt ökomaja-plussenergia maja saab siis kui:
    1.Ehitada põhumaja
    2.ja sellele paigaldada ise ehitatud elektrituuliku
    3.ja ise ehitatud päikesepaneelid
    4.ja ise ehitatud maasoojuspumba:
    http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/03/kuidas-saab-koige-odavamalt_31.html

  2. http://ww2.eas.ee/vfs/4748/inseneeria_3_2008.pdf
    Strandberg ütles:
    Kui 130 m2 suuruse hoone energiakulu
    on 300 kWh/m2 aastas, vajab see võimsust
    10 kW (kilovatti); sama suure energiat
    säästva hoone puhul on sama näitaja aga
    vaid 1 kW!

    Kui ühe
    hoone või korteri maksimaalne energiatarbevoog
    oleks 1–2 kW, kerkib paratamatult
    küsimus, kas selle katmiseks on vaja kindlasti
    liituda suure energiavõrguga või tsentraliseeritud
    energiatootmissüsteemiga. Minu
    seisukoht on, et tuleviku talumaja võiks olla
    oma energiavarustuses maksimaalselt autonoomne.
    Selleks on piisavalt energiavooge,
    kasvõi päikest-tuult.

    http://ww2.eas.ee/vfs/4748/inseneeria_3_2008.pdf

Kommenteerimine on suletud.