II Haanjamaa suitsusauna nädala järelkaja ja pildid

2.-5. augustini toimus Eestimaa kagunurgas Haanjamaal juba teine suitsusauna nädal. Seekordne üritus pakkus huvilistele rohkelt tegevust. 2. augustil andis nädalale avalöögi Alar Krautmann, kes viis läbi pärimusmeditsiini õpitoa „Pärimuslik saunaravi”. Õpituba algas ennelõunal teoreetilise osaga, pealelõunal mindi koos sauna, et kõik ka praktikas läbi proovida ning saunatamine kestis õhtuni välja!

Reede, 3. august algas Mooska talus liha suitsutamisega. Oluliste õpetustega läbisegi pandi liha suitsusauna suitsema. Hiljem oli võimalik samas talus uudistada suitsusauna ehitamist. Õhtul toimus Haanja rahvamajas „Stepslivaba“ muusika kontsert. Kordamööda musitseerisid Lauri Õunapuu, Tarmo Noormaa, Kati Soon, Ann Maria Piho ja paljud teised Lõuna-Eesti pärimusmuusikud.

Laupäev on ikka Eestis saunapäev olnud ning seda ka suitsusauna nädalal. Hommikul jagati huvilised suitsusauna peremeeste- ja naiste vahel ära ning osalejatel oli võimalus veeta terve päev pererahvaga. Koos pandi saun küdema, tehti lõuna- ning õhtusöögid ja nauditi sauna. Saunast sauna käisid kohalikud muusikud, et kostitada külalisi hea muusikaga.

Pühapäeval, 5. augustil pani nädalale punkti Haani naiste korraldatud Suvetare Suurel Munamäel. Päeva jooksul said nii Munamäe külastajad kui muud asjahuvilised proovida kätt erinevates töötubades: pitsitegemises, kaartide ja kottide meisterdamises, kirvevarre ja puutöö tegemises, savivoolimises ning pudrukeetmises. Taustaks ikka vana hea kohalik pillimäng.

Vaata rohkem pilte Haanjamaa suitsusauna nädala kodulehelt või Haanjamaa Elu Facebooki lehelt!

Tekst ja pildid: Kärt Pettai

Share via
Copy link
Powered by Social Snap