Avatud külaväravad Sadalas

„Sadala sabatantsuga alustame õuest üritust, kus minnakse üksteise järel rahvamuusika ansambli saatel ja tantsitakse just seda sammu, mida tantsuõpetaja ütleb, olgu see siis labajalg, jenka või galopp, tantsitakse läbi maja ja õues ja see kordub päeva jooksul mitu korda,“ kirjeldab Jõgevamaa Sadala küla aktivist Pille Tutt, mis hakkab 21. juulil Sadalas Avatud külaväravate päeval toimuma.

Lisaks vahvale sabatantsule jääb see päev Sadala rahvamaja ajalukku sellega, et üle aastakümnete esietendub seal kohalike vabatahtlike teatrirühma Sadala Külade Teatri etendus „Roosad prillid“. Sadala rahvamajas pole aastakümneid toimunud omaalgatuslikku teatritegevust. Spetsiaalselt selle päeva jaoks tuli kokku vabatahtlik teatrirühm, kus on sees kõik vanused,“ rõõmustab Pille kohalike huvi üle.

Ta jutustab ka veidi etenduse süžeest: „Talupere on võtnud mõtteks võtta suveks sisse suvitajad, et saada natukene lisateenistust. Selgub, et suvitajate seas on huvitavaid persoone, peremehe esimene armastus, üks vene professor ning sekeldusi tekib rahade maksmise ja ületarbimisega, kuid lõpuks saabub linnast valge laev.“

Seoses sellega, et rahvamaja sisemus on läbinud täieliku remondi, plaanivad ürituse korraldajad maja väljastpoolt paberisse pakkida. „Ümber maja tuleb paber, mis sümboliseerib seda, et see rahvamaja on kingitus kõigile, paberile saab joonistada ja ideid kirjutada.“ Ideed tulevad aga ideedeturult. „Turul kaubeldakse külaliste ja oma inimeste ideedega – sina tuled ühe ideega, meie anname sulle teise ja lähed koju mitme erineva ideega,“ selgitab Pille. Rahvamaja ümber kevadel külvatud uhkel murul patseerivad aga 30 uhket tõukoera. „Sadalasse kolis talvel perekond, kel on 15 erinevat tõukoera ja kes kasvatavad Kennel Ribessita koeratõugu,“ teab Pille. Tema teada on perel ka üks koeratõug, mida Eestis on vaid kaks isendit.

http://www.maaleht.ee/news/uudised/kylauudised/sadala-kula-naitab-sabatantsu-ja-uhkeid-toukoeri.d?id=64536602