5. mai tähistab viiendat talgukevadet

Teeme Ära talgupäeva meeskond kutsub kõiki eestimaalasi nii linnas kui maal õhinaga talgupäevast osa võtma. Maikuu esimene laupäev, 5. mai tähistab Eestimaal juba viiendat Teeme Ära talgukevadet. Taas saab talgupäeval üheskoos midagi toredat ja kasulikku oma kodukandis ära teha.

Talgupäevast on kujunenud algatus, mis toob kokku eri põlvkonnad igas Eestimaa nurgas, et oma elukeskkonda muutusi tuua. Ümbritsevat keskkonda võib muuta mitmel moel – alati ei pea tingimata reha või prügikotti haarama. Vägevaid talgutegusid saab korda saata ka pintsli, kudumisvarraste, kulbi või filmkaameraga, samuti mõttetalgute käigus. Peamine on teha talgutöid siirast soovist ja õhinaga.

Mullu peeti Eestimaal väga eriilmelisi ja põnevaid talguid: Jõgeval kudus Padjaklubi lastekodulastele sokke, Tartus tehti ühiselt tutvust mahetoiduga, Kuuli külas valmistati käsitsi poekotte, et saadud tuludest kohalikku loomade varjupaika toetada, Uulu noored koristasid puhtaks teekonna Uulu bussipeatusest Uulu muulini, et sealkandis oleks mõnusam jalutada, Kõpus istutati aga metsa. See on vaid kübeke kõigest, mis ära tehtud sai.

Eelmisel aastal peeti Teeme Ära talgupäeva raames talguid ka 38 lasteaias ning 58 koolis üle Eesti. Enamasti korrastati üheskoos lasteaedasid, koole, teeääri ja parke, kuid käidi abis ka vanadekodudes. Aktiivsed olid ka paljud korteriühistud, väiksemate ning suuremate gruppidena lõid kaasa ettevõtted ja organisatsioonid.

Pane end kirja

Veel jõuab enda ümber ringi vaadata ja otsustada, mis sinu kodukandis, külas või linnaosas, koolis või lasteaias, ettevõttes või huvikeskuses talgukäsi vajab. Seejärel jääb üle vaid talgute korraldamisel kätt proovida või end talgulisena kirja panna. Juba talgupäeva eel tasub kaasata võimalikult palju inimesi, siis läheb sõna teie talgutest levima ja kõik plaanitud tegemised saavad tehtud. Ning jääb aega üle ka niisama suhtluseks, mängimiseks ja tantsimiseks, söögiks ja saunaks.

Kui talgute ettevalmistamisel hätta jääd, küsi nõu ja abi oma maakonna koordinaatorilt või Teeme Ära meeskonnalt. Hulgaliselt juhiseid ja praktilist infot asub ka veebilehel www.teemeara.ee. Talguid saab üles tähendada 15. märtsist ning talgutele registreeruda 15. aprillist – registreerimine on avatud kuni mai alguseni ehk talgupäevani, ent kirjapanekut ei tasu jätta päris viimasele hetkele. See aitab talgujuhtidel talgupäeva paremini ette valmistada, nii töövahendeid kui toitu varuda, samuti tööjärge seada.

Talgutelt leiab!

Talgulised on talgulugudes pajatanud, et peale koostegemise ja oma elukeskkonna paremaks muutmise rõõmu on nad talgutelt leidnud enda jaoks väga olulisi elulisi väärtusi. Talgutelt on leitud uusi sõpru, armastuse, tööd ja uusi oskusi, samuti naabreid ja sugulasi, aktiivseid noori ja veel palju muud. Talgutelt on isegi leitud oma kodukülas seni märkamatuks jäänud rändrahn… ning kuhjaga heameelt puhtast metsatukast või looduses liikumisest.

Talgud ühendavad inimesi ning toovad meid ka loodusele lähemale. Oma paiga heaks oma kätega panustades tekib sellega hoopis tihedam side. Ja igas talgupäevas leidub midagi, mida sa oodata ei osanud – kõik algab sinu enda avatusest, heast tahtest ja pealehakkamisest.

Kutsume sind oma talgukogemust meiega jagama ning ehk ka enda jaoks midagi väärtuslikku leidma. Rohkem infot talgute, registreerimise ning talgulugude jagamise kohta leiad Teeme Ära talgupäeva kodulehelt www.teemeara.ee. Kohtumiseni talgupäeval, 5. mail igas Eestimaa nurgas.

Teeme Ära talgupäeva meeskond