Narvas algab pühapäeval noorte pianistide konkurss

Narvas toimub 29. jaanuarist kuni 4. veebruarini IX Fryderyk Chopini nimeline konkurss noortele pianistidele. Konkursist võtab osa 62 last ja noort Eestist, Poolast, Venemaalt, Aserbaidžaanist, Usbekistanist, Leedust, Lätist, Ukrainast ja Valgevenest.

Noorpianistide konkurss toimub kolmes vanusegrupis: kõige nooremasse vanusegruppi kuuluvad kuni 12-aastased lapsed, keskmise vanusegrupi moodustavad 13-15-aastased noored ning kõige vanematena osalevad konkursil 16-18-aastased noored. Sel aastal on kõige rohkem osalejaid, 20 Venemaalt, konkursist võtab osa ka 19 Eesti last ja noort ning 6 noorpianisti Poolast.

Traditsiooniliselt korraldab Poola saatkond konkursi lõpus Tallinnas Estonia kontserdisaalis piduliku Chopini galakontserdi, kus esinevad tänavuse konkursi laureaadid ja Narva Linnaorkester (dirigent Štšura). Kontsert toimub pühapäeval, 5. veebruaril kell 15.00 ja on heategevuslik. Tänavu toetatakse annetustest saadud rahaga Vanalinna Hariduskolleegiumi muusikakooli nägemispuudega õpilaste klaveriõpinguid.

Kontserdist teeb otseülekande Klassikaraadio, kõiki konkursivoore saab jälgida internetis siit.

Konkursi grand prix on tööreis laureaadile ja tema õpetajale Poola Fryderyk Chopiniga seotud paikadesse, auhinna annab välja Poola kultuuri- ja rahvuspärandi minister. Auhindu paneb välja ka Rahvuslik Chopini Instituut ja konkursi peasponsor ärimees Mirosław Pieńkowski. Poola suursaatkond on valmistanud kõigile osavõtjatele ja nende pedagoogidele Chopini-teemalised õppematerjalid.

Rahvusvahelisele Fryderyk Chopini nimelisele noorte pianistide konkursile pani 1998. aastal aluse endine Poola suursaadik Jakub Wolasiewicz. Üritus on kantud ARS Baltica ja EMCY muusikakalendrisse. Konkursi patroonid on Eesti kultuuriminister Rein Lang ja Poola kultuuri- ja rahvuspärandi minister Bogdan Zdrojewski.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap