Vabaõhumuuseum kutsub mardikooli

Täna avab Eesti Vabaõhumuuseumis uksed Mardikool. Koolitunnid kestavad kella 12 -15. Selle kooli õpetajad loodavad, et siin õpitu aitab avada uksi ning südameid, sest usutavasti toovad õiget õpetust saanud mardisandid endaga  kaasa vilja-, laste- ja muudki õnne, mida üheski eesti peres kunagi liiga palju ei ole.

Eesti Vabaõhumuuseum. Foto Urmas Saard
Eesti Vabaõhumuuseum. Foto: Urmas Saard

Esimene tund algab keskpäeval, mi mardisantide agõpetust jagatakse muuseumi Sepa taus ja Kuie koolis. Sepa taus saab õppida pastlapaela keerutamist, et mitte häbisse jääda, kui  mardisandid tööjärge kontrollima tulevad. Talu pererahvas annab nõu, kuidas mardisante vastu võtta.  Kuie koolis kõneldakse mardipäevast ja jagatakse mardisantidele vajalikku tarkust. Mardirituaalil on kindel ülesehitus, laulud ning lausumised, mis jätavad osalistele ometi ka loominguvabadust. Pead saab murda mõistatuste ja keerdküsimustega.

Samal ajal toimub Härjapea talu perenaiste eestvõttel usin marditoitude valmistamine.

Edasijõudnud õppureid ootavad samal ajal Pulga ja Köstriaseme talu. Et mardisanditamine algab maskeerimisestsaabki õppida, kuidas parimal viisil mardisandiks maskeeruda. Käepärastest vahenditest saab igaüks endale mardimaski valmistada.

Kui marditarkused on selged, võib lõpuks minna ja oma oskused Köstriaseme pererahva juurde santi joostes proovile panna. Liigutakse gruppidena Pulga talust. Mardiema on abiks neile, kes mardilaule veel ise nii hästi ei tea!

Kel marditunnistus käes, võib soovi korral üht või teist varasemat õppetükki korrata, või Kolu kõrtsis mardipäeva teemalist filmi vaadates jalgu puhata. Mardikooli lõpupidu algab kell 15 Kolu kõrtsi tallialuses. Rahvamuusika asjatundja Taive Särg Eesti Kirjandusmuuseumist tutvustab
mardipäeva kombestikku ja rikkalikku mardilaulude pärandit. Koos publikuga lauldakse läbi terve mardilaulude tsükkel.

Ehk saabuvad lõpuks kohale ka päris mardisandid, kes “katsuvad” kohalolijaid nagu kord ja kohus ning nõuavad süüa!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap