Ligi 100 Võru looma ootab varjupaigas kodu

Võru kodutute loomade varjupaigas ootab hoolitsevat peremeest või perenaist 16 koera, 82 kassi ja üks asenduskodus viibiv viirpapagoi. Üks õnnelik koer nimega Graise leidis endale kodu just eile.


Relika Rehemets ja Portos

Varjupaiga töötaja Relika Rehemetsa sõnul leiavadki just koerad sagedamini endale uue kodu kui kassid. Nii läksid juunikuus uude koju kuus koera ja kolm kassi. “See, kui kaua loom varjupaigas olema peab, sõltub loomast endast,” märkis Rehemets. Sõbralikud ja noored loomad leiavad tavaliselt endale uued peremehed. Enamasti vaadatakse koerad internetis oleval kodulehel üle ja tullakse siis juba tahtma konkreetset koera või kassi.

Varjupaiga veteran Rex

Hetkel on varjupaiga üks vanimaid olijaid koer Rex, kes on päris oma koduta juba kolmandat aastat. Võõrast nähes Rex haugub oma aedikus ja hüppab kõrgele üles jättes kurja ja ähvardava koera mulje, kuid tegelikult on ta Rehemetsa sõnul varjupaiga üks parimaid koeri. “Ta alguses lihtsalt ei usalda võõraid,” ütles Rehemets.

Rexiga samakaua on varjupaigas olnud ka kass Ossu. Ossu on omapärase iseloomuga kass, uhke, tuleb siis kui tahab ja läheb siis kui tahab. Õnneks on Rehemetsa hinnangul Ossu iseloom paranenud ja lootust, et ka Ossu kodu leiab, pole kaotatud.

Värske koeraema Laana

Just eile poegis rinnanäärme kasvajaga koer Laana, kelle poegade pildid on juba varjupaiga kodulehel üleval. Vapralt lasi Laana end oma garantiiboksist välja jalutama viia, kuid toimetas oma asjad ära väga kiiresti, pojad jäid ju teda ootama. Laana kõhu all olevaid kasvajaid praegu veel lõigata ei saa, enne peavad kutsikad suuremaks sirguma.

Päris omapärase hoolealuse sai varjupaik juuni lõpus, kui püüti kinni ilmselt kodust minema lennanud rohekaskollane viirpapagoi. Praegu on veel nimeta lind asenduskodus ja ootab oma peremeest.

Naeruse suuga Naerupall

Lisaks eelpool nimetatud koertele võib varjupaigas kohata veel koeri nimedega Mutionu, Naerupall, Sassu, Sparry, Felix, Bimbo ja Lontu, kes on lausa auhinnatud koer.  Kui aga tahta endale kassi, võib teiste hulgas valida  Nipsu, Nupsu ja Napsu, Iirise, Manni ka Kessu vahel. Nimed  pannakse tavaliselt pärast loomade tervislikku kontrolli ja see ülesanne usaldatakse enamasti loomaarstile. Nimeraamat on varjupaigas igaks juhuks olemas.

Selleks, et loom koju viia, tuleb varjupaiga töötajatele tõestada, et ollakse loomasõber, tuleb täita küsimustik, tuleb koera eest maksta 35 eurot ja kassi eest 20 eurot ning tuleb valmis olla selleks, et uude koju viidud looma võidakse tulla vaatama. Ketikoera pole varjupaigast mõtet küsida. Nendel, kes tõeliselt koeri ja kassi armastavad, on võimalus käia varjupaigas vabatahtlikuna abis. Ka Võru loomade varjupaigas on olemas tublid vabatahtlikud, Rehemets nimetab nende hulgas näiteks Tanjat, Janet ja Maed. Samuti võib kiita firmat Purina, kes hoolitseb selle eest, et loomade söögikauss ei jääks tühjaks.

Võru kodutute loomade varjupaigas olevate loomade fotosid saab näha siin.

Kodutuid loomi käis vaatamas Tuuli Hiiesalu