Kurista lasteaias tutvustatakse paikkonna käsitööd

Ene Kõiv enda valmistatud kotiga. Foto: Johannes Haav

Jõgeva vallas Kurista lasteaias Karukell saab veel täna vaadata käsitöönäitust, mis tutvustab mittetulundusühingusse Airaan kuuluvate inimeste loomingut nii paikkonnast kui ka kaugemalt.

Airaani eestvedaja Aita Saksingu sõnul valmisid aasta algusest kuni emadepäevani erinevad käsitöötooted: huvitavad klaasmaalid, rõõmsavärvilised siidisallid, marmorvärvidega küünlad, heegeldatud suuremad ja väiksemad kotikesed, kootud öökulliga käpikud, säärised, randmesoojendajad, soolatainast valmistatud kujukesed, fimosavist silmiköitvad kaelakeed, viltimistehnikas sõbrapäeva südamed ja seebiümbrised ning pärlikaunistustega prossid, pärlitest kõrvarõngad, tikitud kampsunid ja seelikud, kootud ja heegeldatud näpunukud, heegeldatud suvebikiinid, lõngadest meisterdatud padjakatted, värvilistest paberitest tervituskaardid, murdmistehnikas kinkekotid jne.

„Kevadperioodil tõi uut hoogu ja veidi elevustki niinimetatud. rokokoo või flamenco lõng erinevate laiustega, mille kudumi lõpptulemus on satsisall. See kõik on tõeliselt kuninglik,” ütles Saksing. Nii saigi teoks väljapanek „Kevadet oodates“ ehk siis taanduv talv ja kosutav kevad, mida saab veel vaadata kolmapäevani.

Näitust külastanud Jõgeva käsitööpoe omanik Eha Alt oli meeldivalt üllatunud, kui nägi vahvaid töid materjalidest, mida tema poest ostetakse. Ta kirjutas külalisteraamatus tänusõnad kõigile, kes õpiruumis toimetavad ja oma töödega näitust rikastavad: Ene kõivule, Anneliis Hordole, Sirje Palmistele,Tiiu Hirsele, Aili Metslale, Elve Sibulale, Vesta Saarele, Merlyn Naudrele, Laila Kimmile, Malle Ivanovale, Marje Hordole, Lea Arule Ilmi Lättile, Aita Saksingule ja koolitüdruk Anette Uigale.

„Oma õppepäevad lõpetame alati ürditee joomisega ja perenaiste nutikalt valmistatud roogade maitsmisega. Kasutame Kubja Ürditalu looduspäraselt kasvatatud teesegusid, aga ka ise korjatud teetaimi. Meeldiv koostöö on lasteaia töötajatega. Lasteaiaõpetaja Juhataja Külli Kund organiseeris fimosavi õppepäeva, mida juhendas Marge Väljaots Kuremaa Lasteaed-Algkoolist,” lausus Aita Saksing. „MTÜ Airaan heaks koostööpartneriks on Jõgeva vallavalitsus, kes rentis meike ruumid, mida kasutavad külaelanikud oma teadmiste tõstmisel ja kogemuste jagamisel.”

Jaan Lukas