Haapsalus tuleb 7. mail linnarahva metsapäev

Sel laupäeval ootab tänavune metsapealinn Haapsalu kõiki piiskopilinnuse hoovi linnarahva metsapäevale. Sündmus, kus mitmekesist tegevust leiab igas vanuses külastaja, on krooniks 2.-7. maini toimuvale metsanädalale.

Linnarahva metsapäeval osaleb traditsiooniliselt ka metsa-aasta patroon, Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves, kes istutab Haapsalu piiskopilinnuse läheduses asuvasse Mihkli parki metsapealinna puu.

Linnarahva metsapäeva kava:

· Riigimetsa Majandamise keskus (RMK) on metsapäeval väljas kahe telgiga, pakkudes neis lõbusat meelelahutust ja loodushariduslikku tegevust. RMK telgis saab meisterdada liivapilti, nikerdada pajupilli ja tuulise ilma korral ka tuulelohet. Samuti saab põletada metsamedalit, metsamängus teadmisi proovile panna, õppida tundma erinevate puuliikide puitu, hankida metsaga seotud infot.
· Erametsaliidu suures metsatelgis tutvustavad oma tegevust ning annavad metsaomanikele nõu kõik erametsaomanikke ühendavad organisatsioonid.
· Näha saab moodsat metsatehnikat: Husqvarna metsa- ja aiatehnikat ja RMK harvesteri ja forwarderit.
· Uudistada saab puulaevaselts Vikan’i laevaehituse õpetust ja käia Lodjakoja töötoas, käsitöömeistrite õpitoas ja teha põnevaid sisseoste puutöölaadal.
· Läänemaa kangemad näitavad osavust puude saagimises, lõhkumises ja riidaladumises. Võistlustele saab end kirja panna ka kohapeal.
· Saemeeste showl võib uudistada, kuidas käsitsevad mootorsaagi Eesti ja ühtlasi ka maailma parimad raiemeistrid Andres Olesk ja Taavi Ehrpais. Näha saab laasimist, saeketivahetust ning pakust tooli ning küünla valmistamist. Kohapeal sõlmitakse ka Eesti Metsaseltsi ja Floratech OÜ, Husqvarna Eesti OÜ, Riigimetsa Majandamise Keskuse ning Stora Enso Eesti AS vaheline sponsorleping 2011. – 2012. aasta raievõistluste toetamiseks.
· Läänemaa jahimehed teevad linnusehoovi lõkke ja pakuvad linnarahvale maitsmiseks enda parimate retseptide järgi tehtud metsahõrgutisi, lisaks saab näha nende jahivarustust ja trofeesid.
· Autasustatakse metsanädala parimaid joonistajaid, fotograafe, puutöömeistreid, kirjanikke ja laululoojaid.
· kell 18.00 algab Haapsalu Kultuurikeskuses RMK korraldatava metsa-aasta kontsertide sarja „Eesti metsa lugu“ kontsert; esineb UMA ning luulet loeb Guido Kangur. Sissepääs on prii.
· Kell 20.00 erineb linnusehoovis ansambel Svjata Vatra.
· Meeleoluka päeva lõpetab tulešõu.

Allikas: Regina Hansen