Kuressaare lossipargi rajamisest möödub 150 aastat

Tänavu möödub 150 aastat Kuressaare lossipargi rajamisest. Väärika juubeli tähistamiseks toimuvad Kuressaares 9.-11. juunini mitmed üritused, alustades pargiteemalisest seminarist, mälestusmärgi avamisest Rootsi suursaadiku istutatud tamme juures ning lõpetades suurejoonelise kontsert-etendusega pargi kõlakojas.

Kuressaare lossipargi 150. aastapäeva pidustustega tehakse algust neljapäeval, 9. juunil kultuurikeskuses, kus kahe päeva jooksul toimub pargiteemaline seminar. Seminaril kuuleb ettekandeid näiteks lossipargi kohast Eesti pargikunsti ajaloos, parkide restaureerimisest, aga ka põnevaid kirjeldusi lossipargi elustikust ja dendroloogiast. Esinejateks seminaril on oma ala asjatundjad näiteks Eesti Kunstiakadeemiast, Keskkonnaametist, aga ka Turu Ülikoolist, Jelgava Maaülikoolist ning TTÜ Tartu Kolledžist. Lisaks ettekannetele toimuvad pargis erinevad demonstratsioonesitused. Registreeruda seminarile saab 15. maini e-postil linn(a)kuressaare.ee.

9. juunil kell 16 avatakse lossipargis juubeli puhul ka mälestuskivi Rootsi suursaadiku istutatud tamme juures. Mälestuskivi avamisel viibib praegune Rootsi Kuningriigi suursaadik Eestis härra Jan Palmstierna.

Juba 6. juunil avatakse kultuurikeskuses aga näitus “Kuressaare Kuurort 170” ning laste ja koolinoorte joonistuste näitus “Lossipark 150”, mõlemad näitused jäävad avatuks kuni 20. juunini. 10. juunil kuuleb lossipargi kõlakojas Jyväskyla ametiühingute liidu puhkpilliorkestri Kajastus kontserti.

Juubelipidustuste võimas lõppakord kõlab 11. juunil kell 18 kõlakojas, mil publiku ette tuuakse kontsert-etendus “Kohtumised pargis”, kus esinejateks Tallinna muusikakooli sümfooniaorkester, Kuressaare muusikakooli sümfoniettorkester ning harrastusnäitlejad ja tantsijad. Samas avatakse ka “Pargi Ühe-õhtu maalinäitus”, kus esitletakse maale, mis valminud lossipargi juubelinädala jooksul.

Kuressaare lossipargi rajamist alustati 1861. aastal linnapea Hugo von der Borgi eestvedamisel ning selles osales nii linna- kui maarahvas. Üks Eesti väärikamaid parke on linnarahva ja turistide meelispaigaks tänaseni, pakkudes kaunilt kujundatud looduskeskkonnale ka mitmekesist kultuurilist meelelahutust.
Allikas ja foto: Kuressaare Linnavalitsus