Reedel meenutatakse Velise Wabariiki

13. jaanuaril 105 aastat tagasi lõppetati kindralmajor Bezobrazovi juhtimisel vanal Läänemaal Velise Wabariik. Sellel neljapäeval, 13. jaanuaril tullakse Velise seltsimajja kokku seda sündmust meenutama.

Neil päevil viis aastat tagasi toimusid Velise seltsimajas ja ümber seltsimaja poolvabaõhuetenduse “Tulevarjud” ettevalmistused, käsikiri ja lavastus Jaan Urvetilt. Kutseliste näitlejatega tundsid end võrdväärsetena peaaegu kakskümmend kohalikku. Valdavale osale neist oli näitlejana publiku ette astumine elus esmakordne. Mitmepäevaste pingeliste proovide tulemusena valmis kogenud lavastaja käe all etendus, mille suurust paljud meist suutsid alles aastate möödudes mõista. Kõik see toimus tookord 100 aastat tagasi Velise meeste poolt väljakuulutatud vabariigi auks.

Ajaloolastel jätkub tööd, et väheste säilinud arhiivimaterjalide põhjal saada selgust, miks Velise piirkonnas just nii läks. Miks jäid enamikku paikkonna mõisaid tähistama suitsevad varemed? Juhtide Pauluse, Aitsami ja Oviiri ideed olid ju head ja kaugesse tulevikku vaatavad.

13. jaanuari päevakava Märjamaa vallas Velise Seltsimajas:

  • Kell 13.45-14 kogunemine Velise seltsimajja.
  • Kell 14 kõnekoosolek – juhatab Jaan Urvet.
  • Kell 15.30 riietume ja suundume seltsimaja ette tuleplatsile.
  • Kell 15.40 Velise meeste märgukirja ettelugemine, allkirjastamine ja üleandmine ajaloolasest Riigikogu liikmele Mart Laarile.
  • Kell 15.50 Märjama valla elanike jõulukuuskedest lõkke süütamine. Velisel langenute meenutushetk.

Korraldajad/kutsujad: Sillaotsa Talumuuseum, Velise KHS, Raplamaa päästeosakond.

Jüri Kusmin, Sillaotsa talumuuseumi varahoidja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap