Tühi tool Sahharovi auhinnatseremoonial

Nii nagu Nobeli rahupreemia puhul, nii ka tänavust Sahharovi mõttevabaduse auhinna laureaati, Kuuba dissidenti Guillermo Fariñast “esindas” auhinnatseremoonial Strasbourgis paraku vaid tühi tool. Fariñas ei saanud väljasõiduluba Kuuba ametivõimudelt.

“Ehkki selliseid aktiviste nagu Guillermo Fariñas kiusatakse taga ning pannakse vangi, ei saa nende häält vaigistada. Euroopa Parlamendi roll on seda häält võimendada. Sahharovi auhind on Euroopa Parlamendi inimõigustegevuse kaubamärk. Tühi tool tänavuse laureaadi Guillermo Fariñase jaoks näitab, kui oluline see võitlus on,” tuletas Euroopa Parlamendi president Jerzy Buzek saadikutele meelde.

Guillermo Fariñas märkis oma läkituses: “Olen tänulik Euroopa Parlamendile, et ta on Kuuba rahvast lakkamatult toetanud selles rohkem kui poole sajandi pikkuses võitluses demokraatia eest. Võtan mulle antud Sahharovi auhinna mõttevabaduse eest vastu tundega, et olen üksnes väike osake sellest mässumeelsest vaimust, mis toidab rahvast, kelle hulka mul on au ja uhkus kuuluda.”

Pöördudes parlamendi poole lindistatud kõnes, kritiseeris Guillermo Fariñas valitsust Havannas: “Nende pahameeleks, kes meid meie oma kodumaal halvasti valitsevad, olen seisukohal, et asjaolu, et ma ei saa lahkuda saarelt, kus olen sündinud, ja sinna vabatahtlikult tagasi pöörduda, on juba iseenesest kõige ilmsem tõend sellest, et kahjuks ei ole minu kodumaa autokraatlikus süsteemis midagi muutunud.”

48-aastane psühholoogiadoktor ja ajakirjanik Guillermo Fariñas asutas sõltumatu pressiagentuuri “Cubanacán Press”, mille eesmärk on suurendada teadlikkust Kuuba poliitvangide saatusest. Ta on aastate jooksul viinud läbi 23 näljastreiki, et protesteerida rõhumise vastu Kuubal. 2006. aastal anti talle Piirideta Ajakirjanike kübervabaduse auhind tema püüdluste eest tagada kõikidele tasuta Interneti kasutamise võimalus. Juulis lõpetas Fariñas näljastreigi, mis oli alanud 24. veebruaril üks päev pärast meelsusvangi Orlando Zapata Tamayo surma 3-kuulise näljastreigi järel. Fariñas lõpetas oma 135-päevase näljastreigi pärast seda, kui Havanna valitsus andis järgi tema palvele ning vabastas 52 poliitvangi. Fariñas on kolmas Kuubalt pärit Sahharovi auhinna võitja; eelnevad laureaadid olid Oswaldo José Payá Sardiñas 2002. aastal ja Daamid Valges 2005. aastal. 

Tegemist ei ole esimese korraga, kui Sahharovi auhind antakse üle ilma, et laureaat kohal oleks. 2008. aastal oli Hiina inimõiguste aktivist Hu Jia vangis ning ei saanud tseremoonial osaleda, ent tema abikaasa Zeng Jinyan läkitas saadikutele videosõnumi. Teistel juhtudel, nt 1990. aastal Aung San Suu Kyi ning 2005. aastal Daamid Valges puhul, osalesid tseremoonial laureaatide pereliikmed või esindajad. Euroopa Parlament peab inimõigusi, demokraatiat ja seaduste ülemuslikkust ühiskonna alusväärtusteks. Sahharovi preemia, mida antakse välja alates 1988. aastast ning mis sai nime nõukogude dissidendi Andrei Sahharovi (1921-1989) järgi, antakse isikutele või organisatsioonidele, kes kaitsevad neid põhimõtteid. Auhinna väärtus on 50 000 eurot.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap