Loodusfoto kursuslased otsisid Pokumaal lugu ja lumma

„Millest algab loodusfoto — õieti küll igasuguse foto loomine?” esitas loodusemees Urmas Tartes küsimuse 16 särasilmsele huvilisele, kes osalesid eile, 17. augustil Pokumaal toimunud Põlvamaa ökofestivali loodusfoto kursusel.

Mõistagi algab see pildistatava objekti tundma ja tunnetama õppimisest, valguse ja õhu läbipaistvuse hindamisest ning mõttest, millist lugu peaks loodav pilt jutustama. Kui selle looga kaasneb ka üldistusjõuline sõnum ning teatud lummus, ongi sündinud hea loodusfoto.

„Loodusfoto on inimesest sõltumatu hetke tabamine looduses,” on Urmas Tartes defineerinud oma Looduspildis avaldatud artiklis. „See tähendab, et loodusfoto jäädvustab hetki, mille tekkimist inimene (sh pildistaja) ei kontrolli ega lavasta ja mis jäävad edasi kestma ka pärast pildi tegemist ja pildistaja lahkumist. Just siin peitubki loodusfoto võlu, missioon, haaravus ja eristumine paljudest teistest pildistamise alaliikidest.”

Pärast sissejuhatust suundusid huvilsed Pokumaa radadele hetki tabama. Pärastlõunal jätkus kursus ülesvõtete analüüsi ja pilditöötlusvõimaluste tutvustamisega.

Mõnusas meeleolus kulgenud 11-tunnine õppepäev möödus kui lennates, kandes suurepäraselt välja oma eesmärgi — olla sissejuhatuseks loodusfotograafiasse.

Põlvamaa ökofestivali raames toimuvad kursused jätkuvad. Täna õhtul asuvad huvilised vähiretkele, kogunevad keskkonnatehnika stuudiumis, alustavad talgureisiga Mustaoja mõhnastikul, rõivaste taaskasutuse, loodusvärvide ning loodus- ja ellujäämiskursusega.

Reeli Kork, portaali Polvamaa.ee toimetaja

Foto loomine algab objektivaatlusest. Foto: Reeli Kork