INGERISOOMLASED JA VIGALA KIRIKUKELL

Repliik

Kirikutorn Kivi-Vigalas on vabadussõja mälestusmärk

Foto Vigala kirikukellast on pärit muinsuskaitse fondidest

Jaak Uibu

Kui olime koos ingerisoomlastega Vigala kirikus tänavu 21. juulil, siis sellel mälestusväärsel päeval ei tulnud pähe meenutada, et kooride kogunemine Vigala kirikus oli otse tähenduslik.

Peterburi linn asutati ju keset Ingerimaad. Vigala kirikukell on valatud aastal 1894 Gatšinas, mis on ingerlastele ajalooliselt oluline paik. Kellal on tekst: „Gloria Deo in excelsis Fickel“. Minu kohmakas tõlge on: „Au olgu Jumalale kõrgel Vigalas“. Peaks mõne latinistiga nõu pidama tõlke üle. Torpatsit ammu enam ei ole. Ilmselt on ladinakeelne tekst pärit kristlikust hümnist „Gloria in excelsis Deo“ – „Au olgu Jumalale kõrges“. Selle algussõnad on pärit Luuka evangeeliumist. Pikemalt selle kohta leiab googeldades päringuga „Gloria in excelsis Deo“.

*

Veel üks lugu minu ristiisast Veljo Tormisest, kes ju kirjutas „Unustatud rahvad“, mille üks osa on Ingerimaa õhtud. Vist Tiia Järg ühes saates rääkis järgmist: Tormis oli vaielnud ühe Leningradi kirjastajaga, kel ei olnud ettekujutust soome-ugri rahvastest. Ta heitis Tormisele ette, et kus see maa ja rahvad nüüd on! Tormis oli trampinud jalaga vastu maad ja hüüatanud – siin on see maa!

Samal teemal:

FOTOJÄÄDVUSTUS KOLMEST VAIMULIKUST VIGALA KIRIKUMÕISA LODJAL

Jaak Uibu: Peru kooli ajalugu hoidis mind kuu aega mälestustes kinni

Sündmusterohke nelipüha Kivi-Vigalas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap