ÄÄREMAASTIKUD KOGUKONDLIKUL TEATRIMATKAL

Ääremaastikud. Foto kollaaž: Berta Kisand

Päevatoimetaja

Piusa Ürgoru Maastikuteater koostöös MTÜ Eikellegimaa ja Finno-Ugric Film Fondiga võimaldavad augustikuu kuuel õhtul (2.-4. august ja 9.-11. august) tulla kogukondlikule teatrimatkale „Ääremaastikud”, mis viib publiku kunstiga rikastatud jalutuskäigule Piusa jõe ürgorgu. Lisaks teatristseenidele saab kogeda muusika- ja tantsuetteasteid, kunstiinstallatsioone ning mitmekesist loodusrada.

Ellujäämise kunstidest inspireeritud teater võimendab vaataja looduskaemust ja maastiku füüsilist kogemist. Kogu sündmus on üles ehitatud loodussäästlikuse populariseerimise põhimõttel: kostüümid ja butafooria on valmistatud orgaanilistest materjalidest ning enamik installatsioonidest on rakendatavad ka Eikellegimaa tulevastel sündmustel.

Ääremaastikud. Foto: Berta Kisand

“Ääremaastike” teatrigrupi laiem eesmärk on teostada kogukonnaloomet ning tuua tähelepanu Lõuna-Eesti mitmekülgsele ökosüsteemile. Etenduse süžee on loodud töötubade seeriate jooksul, kus osalenud kunstnike, käsitööliste, näitlejate ja kliimaspetsialistide koostöö tulem kulmineerub publiku ees kuue teatrietenduse jooksul.

Projektijuhi Edina Csüllögi sõnul on “Ääremaastikud” ainulaadne selle poolest, et stseenid on maastikusse ära peidetud: “Vaatajani jõuab inimese loodu ning looduse sümbioos. Iga etendus on omakorda erinev tänu improvisatsioonile ning maastiku muutumisele.” Edina lisab, et tänapäeval ei piisa ainult kliimamuutusest rääkimisest, sellele on vaja lisada emotsionaalne kontakt loodusega.

Piusa Ürgoru Maastikuteater keskendub sisekaemusele ning meditatsioonile, eesmärgiga pakkuda elamust nii teatri-, visuaalide-, helide kui ka loodustunnetuse tasandil. Teatrigrupp tegutseb teist korda, aastal 2022. esitas ühendus “Naismaastike” teatrimatka.

Ääremaastikud. Foto: Berta Kisand

Etendusele tulles tuleks arvestada, et 3-tunnine matk sisaldab järske tõususi ja laskumisi ning jõeületusi. Vajalik on kaasa tuua ilmale sobiv riietus ja hea tervislik seisund. Üritus ei ole sobiv piiratud liikumisvõimega inimestele, alla 13-aastastele lastele ega lemmikloomadele.

Etendusmatka iseloomust tulenevalt on pileteid vaid piiratud koguses (kuni 20 ühele etendusele). Piletid on saadaval Piletilevis.

Etenduse autorid on Piusa Ürgoru Maastikuteater koostöös MTÜ Eikellegimaa ja Finno-Ugric Film Fondiga.

Toetajad ja partnerid: Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024, MTÜ Eikellegimaa, MTÜ FUFF, Liszti Instituut Tallinn, Eesti Kultuurkapital, Setomaa vald.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap