HIIUMAAL KÕLASID KANDLED JA PARMUPILLID

Kui laval on Väikeste Lõõtspillide Ühing, ei malda publik enam istuda. Foto: Valter Parve

18.-21. juulini kestnud, Hiiumaal Sõru paadikuuris alanud ja pühapäeval neljas pühakojas toimunud kontsertidega lõppenud 19. Hiiu Folk läks hästi korda.

Annika Poldre, vabakutseline ajakirjanik

Ansambel Robirohi kontserdiga Emmaste kirikus. Foto: Annika Poldre

Ilmataat soosis esinejaid ja publikut, keda jätkus kõikjale esinemiskohtadesse, aga eelkõige Kassari kiigeplatsile, mis on traditsiooniliselt Hiiiu Folgi põhiline peopaik. Tänavugi algas folk avakontserdiga Sõru paadikuuris, kandus Kassari rahvamajja ja kiigeplatsile ning lõppes kolmandal päeval kontsertidega neljas Hiiumaa luterlikus kirikus.

Väikestele jätkus põnevat tegevust Lastepesas. Foto: Annika Poldre

Kiigeplats on koht, kuhu folgi ajal tullakse mitmeks tunniks või lausa kogu päevaks. Seal kuulatakse esinejaid, kinnitatakse keha, käiakse lähedal ujumaski ning veedetakse mõnusat päeva, mis on täis muusikat. Traditsioonilised on ka folgikavasse kuuluvad loodusmatkad. Tänavu käidi Kassari ja Neitsimäe puisniitudel ning Vohilaiul ikka eesmärgiga tutvustada folgilistele, kui ilus ja mitmekesine on Eesti suuruselt teise saare loodus.

Laval on Naised Köögis. Foto: Annika Poldre

Seegi on traditsioon, et lisaks kontsertidele toimuvad õpitoad toimuvad üle kogu saare. Nii ka tänavu – Kassari kiigeplatsil oli kohal klaasimeister Jüri Soo Saaremaalt, kes õpetas lastele klaasiga töötamise nippe, sealsamas sai sõita poniga, proovile panna oma osavust vibulaskmises ja meisterdada lastetelgis.

Järgmisel aastal täitub Hiiu Folgil 20 aastat

Anu Tauli laulu ja Cätlin Mägi parmupilli õpitoad ning Valter Parve eestvedamisel salmikulaulude laulmine tõid huvilisi kokku Kassari rahvamajja. Folgikavasse kuulusid ka ekskursioonid luuletaja Ave Alavainu kodus Ave Vitas, mis oli enamat kui ainult vaimuinimese kodu, vaid pigem üks Kärdla kultuurielu keskusi.

Tabasalust tuli folgile esinema kandleansambel Liuli, kel sügisel täitub kümme tegevusaastat.

Foto: Valter Parve

Hiiu Folgil on meeleolu eriline, õhkkond teine kui mujal vabaõhuüritustel. Sest Hiiu Folgi algataja ja eestvedaja Astrid Nõlvak hoiab põhimõtet, et sellel peol ei müüda, ei pruugita ega ei tulda peole alkoholiga. Hiiumaa folgipublik on hoopiski väga aktiivne esinejatega ühinema kaasa lauldes ja lava ees tantsides. Ega saagi ükskõikseks jääda, kui laval esinevad Naised Köögis või Väikeste Lõõtspillide Ühing!

Salmikulaulude õpituba Kassari rahvamajas. Foto: Valter Parve

Järgmisel aastal täitub Hiiu Folgil 20 aastat. Selleks puhuks on Astrid Nõlvakul juba plaane, kuidas ja mida korraldada veidi teisiti, kui seni on tehtud.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap