KALJUSTE JA TALLINNA KAMMERORKESTER PANEVAD MAAKIRIKUTES KÕLAMA EESTI HELILOOJATE MUUSIKA

Tõnu Kaljuste ja Tallinna Kammerorkester. Foto: Rene Jakobson

Järgneb kontsert Stockholmis

Päevatoimetaja

12. juulil annavad Tõnu Kaljuste ja Tallinna Kammerorkester Pärnumaal Toris – Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus – oma selle suve kirikutuuri „Vesper“ kontserdi.

Kontserdid toimuvad veel neljas ajaloolises maakirikus (Kambjas, Otepääl, Põltsamaal ja Hageris), seejärel esinevad muusikud sama kavaga Baltic Sea Festivalil Stockholmis kuulsas Berwaldhalleni kontserdimajas.

„Suvised kontserdid Eestimaa väikestes kirikutes on minu jaoks ühed kõige oodatumad sündmused. On eriline rõõm seda jagada Tallinna Kammerorkestriga, kellega viimased viis aastat oleme kogenud palju kauneid ühiseid ülesastumisi. Siiras tänu suurepärastele muusikutele ja lahkele publikule,“ ütleb dirigent Tõnu Kaljuste.

Tuuri nimilugu Ester Mägi „Vesper“ ehk õhtuteenistus teeb kummarduse eesti muusika grand old lady’le ning märgib helilooja olulist rolli meie muusikaelus. Nostalgiline ja kaunikõlaline „Vesper“ on Ester Mägi pika loomekarjääri viimane orkestriteos, see on kirjutatud keelpilliorkestrile.

Lisaks on muusikutel kontsertidel kavas esitada kuulajaile Heino Elleri „Kodumaist viisi“, Erkki-Sven Tüüri vaid kaks aastat tagasi esiettekandele jõudnud teost „Deep Dark Shine“ ning Arvo Pärdi tintinnabuli-stiilis kirjutatud muusikat „Greater Antiphons“ ja „Cantus Benjamin Britteni mälestuseks“. Tuuri juulikuu kontsertidel kõlab ka soome helilooja Kaija Saariaho „Terra memoria“ ning augustis liitub esinejatega Eesti Filharmoonia Kammerkoori särav sopran Yena Choi, kes soleerib Marianna Martineze teoses „Il primo amore“.

Sama kontserdikavaga, kus tooni annavad peamiselt eesti heliloojad, esineb Tallinna Kammerorkester koos oma peadirigendi Tõnu Kaljustega ka 29. augustil Stockholmis Baltic Sea Festivalil. Selle festivali kunstiline juht, maailmakuulus dirigent ja helilooja Esa-Pekka Salonen on nimetanud Tallinna Kammerorkestri ja Tõnu Kaljuste esinemist festivaliprogrammi üheks tipphetkeks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap