VÄIKETRAKTORITEGA KÜNDJATELE KOLM JÕUPROOVI

Helme mees Tarmo Tamm organiseeris esimesele künnivõistlusele kaks traktorit. Foto: Heino Laiapea

Heino Laiapea, agronoom

Olustverest 2021. aasta sügisel alguse saanud T-25 künnivõistlus on kasvanud kõige populaarsemaks võistlusklassiks. Tänavu peetakse nendele masinatele koguni kolm künnivõistlust.

17. augustil koos künni MM ga Tartumaal Rõhul mahub kündma kuni 20 traktorit, 21. septembril samaaegselt Viljandimaal Olustvere rahvusvahelise künnivõistlusega pole „põkakündjate“ arv piiratud. Kui kahel esimesel võistlusel künnavad väiketraktorid vaid kõrremaad, siis Eesti 50. künnimeistrivõistlustel 27.-28. septembril Pärnumaal Vändras nii kõrre- kui rohumaad. T 25 klass kuulub ühena viiest Eesti 50. künnimeistrivõistluste arvestusse.

Väiketraktorite ja atrade tehniline nõustaja on Heino Soomets Olustverest. Ta on sel talvel lahkunud Olustvere kauaaegse künnikoolitaja Elmut Lehiste töö jätkaja. Heino Soomets on taastanud kolm DT 20 ja T25 tüüpi traktorit, milledele kõigile leitakse ka kündjad.

Nii võistluskünni kui prooviplatsi mõõdud on 12X40 m.

Kõik kolm võistlust on ühesuguse Olustveres koostatud juhendi järgi. Osa Olustvere kandi kündjaid on juba otsustanud võistelda kõigil kolmel võistlusel. Taoline võimalus ei tarvitse korduda. Peakohtunik on AS Vändra juhatuse esimees Margus Lepp nagu ka varasematel võistlustel.

Iseehitatud adrad

Kündjate hulgas on avaldatud arvamust, kas kaasaegsemad võimsamad traktorid spetsiaalsete võistlusatradega peaksid võistlema eraldi arvestuses. Enamik atru on iseehitatud ning pealtvaatajatele huvitava lahendusega. Kui kündjaid on palju võib kaaluda hindamist eraldi kategooriates.

Selline harrastuskündjate jõuproov on hea künnioskuste levitaja. Samas on see hästi jälgitav ka pealtvaatajatele.

Idee T 25 klass Eesti künnimeistrivõistluste kavasse võtta tuli 2021. aasta suvel kui nägin Helme mehe Tarmo Tamme õuel kahte põkat. „Lähme kündma,“ ütlesin. Agronoomiharidusega Tarmo Tamm oli päri ja Olustvere mehed Elmut Lehiste ja Riho Kala kohe uue võistlusklassi loomisega nõus. Et samal ajal peeti Olustveres ka Eesti künnivõistlused ongi 11 harrastuskündjat ametlikult Eesti künnimeistrivõistlejate nimistus. Esimese võistluse esikolmik Toivo Sepp, Heiki Hiiemäe ja Kalle Klandorf,

Tänu Olustvere meestele!

Olustvere TMK Õppetalu juht ja kauaaegne künnivõistluste korraldaja Riho Kala teatas, et sel aastal on Olustveres T25 kündjatele ka uus auhinna kategooria. „Hindame atraktiivsemat kündjat koos traktoriga! Seega mõlgutage mõtteid, kuidas oma suksu ja ka ise ennast kaunistada! Varsti paneme reklaami ka FB, et saada lisaks veel väikeharrastajaid!“ kirjutas Riho Kala kündjatele. Olustvere ametikoolis jagatakse künniõpetust juba 1967. aastast.

Kes soovib T 25 kündjatega liituda palun võta ühendust Heino Soometsaga: 56610896 ja Margus Lepaga 5203971 margus.lepp@agrone.ee


T 25 künnivõistlused 2024. aastal:
17. augustil Tartumaal Rõhul
21. septembril Viljandimaal Olustveres
27.-28. septembril Pärnumaal Vändras

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap