EESTI ARHITEKTI AINULAADSET PUHKEMAJA TUNNUSTATI ÜLEEUROOPALISEL DISAINIKONKURSIL

Eesti disain: Jägala joa juures asuv puhkemaja, autor Arseni Timofejev

Päevatoimetaja

ELi Intellektuaalomandi Amet (EUIPO) avalikustas juba viiendat korda toimuva konkursi DesignEuropa Awards finalistid ning elutööpreemia võitja. Teiste seas pääses finaali ka Jägala joa juures asuv turistide seas armastatud puhkemaja.

Jõelähtme vallas asuva puhkemaja autoriks on arhitektuuribüroo Arsenit arhitekt Arseni Timofejev. Piil nime kandev väikemaja on rajatud looduse keskele eesmärgiga looduskaunist keskkonda võimalikult vähe kahjustada, samal ajal pakkudes külalistele harjumuspäraseid mugavusi. Privaatse villa ainulaadne disain võimaldab puhkajatel nautida läbi panoraamakna lummavaid vaateid ümbritsevale loodusele.

Arseni Timofejev. Foto: Yifan Liu

Turistide poolt kõrgelt hinnatud luksusliku moodulmaja kõrval on finaalis ka Belgia, Rootsi, Rumeenia, Taani ja Tšehhi tuntud kaubamärgid Bang & Olufsen, Linet ja Meze Audio ning MyGridja Transparent. Kõik tooted keskenduvad kestlikkusele ja esindavad disainivaldkonna uusi standardeid.

Tänavusel konkursil oli rekordiline osavõtt: üle 800 taotluse ja kandidaadi kõikjalt Euroopast kahes konkureerivas kategoorias: ettevõtjate ja väikeettevõtjate auhind ning tööstusauhind.

Rahvusvaheline žürii koosnes disaineritest, akadeemikutest, ettevõtjatest, varasematest võitjatest ja intellektuaalomandiekspertidest.

Elutööpreemia pälvib tänavu saksa disainer Dieter Rams, kes on olnud teerajaja nii disaini kui ka kestlikkuse valdkonnas. Ta on disaininud üle 200 ikoonilise toote ja kujundanud aastakümnete jooksul tarbekaupade välimust ja funktsionaalsust. Elutööpreemia varasemate laureaatide hulka kuuluvad maailmakuulsad disainerid Hartmut Esslinger, Giorgetto Giugiaro, André Ricard ja Maria Benktzon.

Konkursi DesignEuropa Awards auhinnatseremoonia toimub 25. septembril Riias, koostöös Läti Vabariigi Patendiametiga.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap