SINIMUSTVALGE LIPU SÜNNIPÄEVA TÄHISTATAKSE ÜLE RIIGI

Lipu päeva tähistamine 2017. aastal Tallinnas Kuberneri aias. Foto: Marko Šorin

Päevatoimetaja

Ümmarguse tähtpäeva puhul toimub pidulikke lipuheiskamisi, rongkäike, kõnekoosolekuid ja kontserte Tallinnas, Otepääl, Tartus, Pärnus, Sindis, Viljandis ja teistes keskustes. 4. juuni on lipupäev, mil kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud heiskavad Eesti lipu.

Riigikantselei teatel andis sünnipäevale eelnevalt riigisekretär Taimar Peterkop 31. mail õpilastele kaks e-tundi Eesti lipu tähendusest ja kasutamisest. E-tunde on võimalik hiljem vaadata veebilehel https://etunnid.tagasikooli.ee/.

Sündmused 4. juunil

Pealinnas

Tallinnas algab pidupäev hommikul kell 7 piduliku lipuheiskamisega Pika Hermanni torni. Kuberneri aeda on üles rivistatud vahipataljoni, kaitseliidu, naiskodukaitse, noorkotkaste, kodutütarde, skautide, gaidide, koolide ning akadeemiliste organisatsioonide ja isamaaliste ühenduste liputoimkonnad. Kõne peavad Riigikogu esimees Lauri Hussar ja Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei. Õnnistussõnad ütleb Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Alates kella 14st on huvilistele avatud Pika Hermanni torn.

Tartus

Tartus algab sünnipäev kell 10 Eesti Rahva Muuseumi haridusprogrammiga „Meie lipu lugu“. Muuseumitunnis tutvutakse Eesti lipu sünnilooga, räägitakse sümbolite tähendusest ja tund lõpeb mälumänguga. Tuurid meie esimese sinimustvalge lipu juurde toimuvad kell 14 ja kell 16. Sünnipäevapeole Eesti Rahva Muuseumis paneb punkti kell 16.30 Karmoškakamraadide kontsert.

Lipu kodu, Eesti Üliõpilaste Seltsi maja (Tõnissoni 1), on kõigile külalistele avatud kell 15–16.30. Kell 15.15 avatakse EÜSi majas sinimustvalge lipu 140. aastapäevale pühendatud näitus „Lipu päevad“. Näitusel eksponeeritakse suuri ühispilte, mis on tehtud EÜSi majas ja Otepääl lipuga seotud sündmustel. Näituse osaks on uus lühifilm, kus on kasutatud kroonikakaadreid samadest sündmustest. Näituse ja filmi autor on EÜSi vilistlane Arne Maasik. Kell 16 esineb sõnavõtuga EÜSi vilistlaskogu esimees Kaarel Vanamölder. Toimuvad majaekskursioonid ning saab osta EÜSi kirjastuse raamatuid.

Kell 17 algab avalik kõnekoosolek Kalevipoja monumendi juures. Kõnedega esinevad Tartu linnapea Urmas Klaas, Hugo Treffneri Gümnaasiumi 11. klassi õpilane Helena Gross ja Tartu aukodanik Rein Taagepera. Tseremoonial laulab Eesti Üliõpilaste Seltsi meeskoor, dirigent Oliver Povel.

Otepääl

Otepääl algab lipu sünnipäev kell 11 rongkäiguga Pühajärvelt Otepää kirikumõisa. Rongkäigus osalevad akadeemiliste organisatsioonide, jõustruktuuride, kohalike omavalitsuste, seltsingute, kollektiivide esindused lippudega. Traditsiooni kohaselt on kohal ka hobuvanker, millega Eesti lipp kirikusse viiakse. Kell 11.45 peetakse pastoraadis peokõnesid ning kell 13 algab jumalateenistus Otepää Maarja kirikus. Teenivad EELK peapiiskop Urmas Viilmaa ja piiskop Marko Tiitus. Esinevad EÜSi meeskoor, Otepää Gümnaasiumi lastekoor ja EELK Otepää Maarja koguduse ansambel. Õhtul kell 19 algab kontsert Otepää kultuurimajas. Esineb Rahvusooper Estonia Poistekoor Hirvo Surva juhendamisel.

Sindis

Teisipäeva ennelõunal algusega kell 10:40 räägib Tre Raadio Pärnu stuudios Sindi gümnaasiumi 6. klassi õpilane Sten Eric Hansen kõigest, mis toimub 4. juunil Sindis tähistataval sinimustvalge lipu sünnipäeval, aga ka meie lipust üldiselt.

MTÜ Eesti Lipu Seltsi Sindi osakond on heas koostöös Sindi gümnaasiumiga korraldanud alates 2015. aastast oma kodulinnas sinimustvalge lipu sünnipäeva tähistamist kõigile avatud paraadi ja meelelahutusliku kavaga. 4. juunil rivistuvad kella kuueks peamiselt koolinoored kandelippudega ühisele joonele Julius Friedrich Seljamaa monumendi kõrvale.

Tervitussõna ütleb Tori vallavanem Lauri Luur ja Sindi gümnaasiumi direktor Katrin Kohjus. Esinevad taas sõnaliste etteastetega Eneli Arusaare näiterühma lapsed.

Toimub traditsiooniline rongkäik läbi linna. Sellele järgneb kontsert ja Tori vald katab pidupäeval osalenutele laua.

Viljandis

Eesti Lipu Selts ja Viljandimaa Muinsuskaitse Ühendus on võtnud südameasjaks 4. juunil meeles pidada ja meenutada Emilie Rosalie Beermanni isiku tähtsust Eesti lipu sünniloos. E.R. Beermann on esimese sinimustvalge õmbleja ning tema põrm on maetud Viljandi Vanale kalmistule. Kell 9.00 algab mälestustseremoonia tema viimases puhkepaigas. Tseremoonia avab Eesti Lipu Seltsi liige Kalmetu Kooli direktor Ain Keerup. Kõnelevad Viljandimaa Muinsuskaitse Ühenduse esimees Jaak Pihlak, Eesti Lipu Seltsi juhatuse liige Trivimi Velliste ja Naiskodukaitse Sakala ringkonna esinaine Jane Särg. Pidulikku sündmust õnnistab piiskop Marko Tiitus.

Sündmust kaunistavad paarkümmend lehvivat sinimustvalget. Lipurivis seisavad koos Kalmetu Kooli õpilastega Heimtali Põhikooli, Paistu Kooli, Saarepeedi Kooli, Viiratsi Kooli, Kolga-Jaani Kooli, Holstre Kooli ja Tarvastu Gümnaasiumi õpilased ning Sakala ringkonna kodutütred ja Sakala Maleva noored kotkad.

Eesti lipu 140. sünnipäeva tegemistega saab täpsemalt tutvuda veebilehel riigikantselei.ee/el140

Samal teemal:

EESTI LIPU 140. AASTAPÄEVA TÄHISTAMINE SINDIS

EESTI LIPUGA SEOSTUB KÄESOLEVAL AASTAL MITMEID ÜMMARGUSI TÄHTPÄEVI

EESTI LIPU 140. AASTAPÄEVA FOTONÄITUS “MINU SINIMUSTVALGE 140”

EESTI LIPU HÄLL OTEPÄÄ TÄHISTAB LIPU 140. AASTAPÄEVA

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap